Nemci samostojno v “sputnikovski” dogovor z Rusi, evropski komisar dvomi v uspešnost ruske in kitajske pomoči

Nemški minister za zdravje Jens Spahn je danes napovedal dvostranske pogovore z Rusijo glede morebitne dobave cepiva proti covidu-19 Sputnik V. Poudaril je, da je nujen predpogoj odobritev ruskega cepiva v Evropski uniji, za to pa mora Rusija predložiti vse zahtevane podatke, poroča Slovenska tiskovna agencija (STA).

Spahn je v pogovoru za nemški radio WDR5 poudaril, da bi lahko šele po odobritvi ruskega cepiva v EU sledila nabava. Evropska komisija je v sredo sicer sporočila, da glede Sputnika V ne bo sklepala nabavnih pogodb, kot je bilo to pri ostalih cepivih.

Spahn je zato napovedal pogovore z Rusijo glede okvirnih količin cepiva in rokov dobave, pričakuje pa obvezujoče odgovore.

Spahn je danes glede cepiva AstraZenece še dejal, da bodo še naprej z njim cepili le starejše od 60 let, saj imajo na voljo še dovolj različnih cepiv, ki jih lahko uporabijo za mlajše, še navaja STA.

Breton: Ruska in kitajska cepiva kratkoročno ne bodo mogla prispevati k cepljenju v EU

Evropski komisar za notranji trg Thierry Breton pa je danes v svojem blogu zapisal, da ruska in kitajska cepiva proti covidu-19 kratkoročno ne bodo mogla prispevati h kampanji cepljenja v Evropski uniji. Prav tako ne bodo mogla prispevati k evropskemu cilju, da bi do poletja cepili 70 odstotkov odraslih, poroča STA.

Ob tem velja spomniti, da je Breton še 21. marca za Reuters izjavil, da “EU absolutno nima nobenih in nikakršnih potreb po dobavi in dostavi ruskega cepiva Sputnik V“, danes pa je Financial Times objavil vsebino in reakcije na njegov spor in očitke v zvezi z naročili in dostavo britansko-švedskega cepiva AstraZeneca.

Da ni zadovoljen, je izpostavil Breton in da EU nima potrebne hitrosti pri doseganju precepitve. “Razmere so nezadovoljive, številni državljani še vedno čakajo na cepiva,” je dodal.

Po peripetijah z AstraZeneco se Evropa obrača k ruskemu Sputniku V.

Nazaj k blogu. Kot še poroča STA, je na vprašanje, ali bodo lahko Evropejci letos znova uživali v običajnem poletju, Breton odgovoril, da je običajno še zelo daleč. Pričakuje, da bo poletje podobno kot lani.

Velika razlika bo po njegovih besedah cepljenje. Ob dobavljenih 108 milijonih odmerkih v prvem četrtletju in napovedanih 360 milijonih v drugem, bo lahko unija članicam do sredine julija dobavila dovolj odmerkov za cepljenje okoli 70 odstotkov odraslih prebivalcev.

Te odmerke bo seveda treba uporabiti, je poudaril, še zaključuje STA.

(mbo)

Oddajte komentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

Website Built with WordPress.com.

Navzgor ↑

%d bloggers like this: