Kot je s svojo jutranjo objavo spomnila Slovenska tiskovna agencija (STA), danes mineva 31 let, odkar so v Sloveniji potekale prve večstrankarske volitve.

Na njih je zmagala koalicija novih strank Demos, ki je nato tudi sestavila vlado. Hkrati z volitvami v takratno slovensko skupščino je potekal tudi prvi krog volitev predsednika predsedstva, na katerih je nato v drugem krogu slavil Milan Kučan.

Na volitvah so volivci volili delegate v 240-člansko tridomno skupščino. Osmega aprila 1990 so izbirali 80 delegatov družbenopolitičnega zbora in 80 delegatov zbora občin, 12. aprila pa nato še 80 delegatov zbora združenega dela.

31 let mineva danes od prvih večstrankarskih volitev.

V družbenopolitičnem zboru in zboru občin so prepričljivo večino dobile stranke Demosa, s tem pa je Demos dobil tudi pravico sestaviti vlado. Ta je bila imenovana 16. aprila 1990, njen predsednik pa je postal predsednik SKD Lojze Peterle, še poroča STA.

Morda ni naključje, da ravno danes, na omenjeno obletnico, spletni medij Informer.si poroča, da “je bila na velikonočni ponedeljek podana naznanitev kaznivega dejanja zoper stranko Socialnih demokratov, ki ji trenutno predseduje evroposlanka Tanja Fajon.

Kot tudi tokrat piše Informer, se naznanitev kaznivega dejanja nanaša na domnevno sporno Moskovičevo vilo, katero naj bi si prilastili Socialni demokrati.

Kratek povzetek: takratna ZLSD naj bi izigrala prepoved odtujevanja in prometa s premoženjem nekdanjih DPO (družbenopolitičnih organizacij, op.p.), na način, da se je s seznama, ki je menda opredeljeval, za katere organizacije in njih premoženje velja prepoved, samovoljno izvzela in si preprosto prilastila premoženje nekdanje Zveze komunistov.

Tanja Fajon se na pisanje Informerja še ni odzvala. Vprašanje je tudi, ali se sploh bo.

ZLSD je takrat- tako Informer- vodil Ciril Ribičič, šlo pa je za predhodnico današnje SD. “Čeprav so v teh 30 letih, kar smo se osamosvojili, komunisti nekajkrat spremenili ime, danes so stranka Socialni demokrati, ostajajo na isti ideološki platformi, kar so počeli ves čas komunistične oblasti,” še navaja Informer.si.

Celotno besedilo si lahko ogledate na tej povezavi: https://informer.si/podana-naznanitev-kaznivega-dejanja-zoper-socialne-demokrate/

(mbo)