Hrvaško pretresa podkupovalna afera, v središču katere se je znašel Dragan Kovačević, direktor JANAF-a.

Na dan prihajajo nove umazane podrobnosti; tako je vodstvo Jadranskega naftovoda enemu področnih direktorjev in še dvema zaposlenima omogočilo desetdnevno potovanje v ZDA, na tovarniški preizkus umetne roke za gasilsko vozilo. Stroški potovanja so znašali slabih 15 tisoč EUR. Za posel zainteresirano podjetje M.G.S. jim je dodatno plačalo še potovanje na Havaje.

Korupcija v Janafu očitno ni bila posamično neželeno dejanje, temveč dodelan sistem, ki ga že leta nihče ni opazil, odgovorni ministri pa so se intenzivno družili z zdaj že drugič aretiranim nekdanjim izvršnim direktorjem Draganom Kovačevićem, piše hrvaški spletni medij Maxportal.

Približno 4,5 mio EUR podkupnin je romalo na račune direktorja Jadranskega naftovoda.

Ko je bil prvič aretiran, opominja Maxportal, so Kovačevića obtožili prejema slabih 300 tisoč evrov podkupnine od podjetnika Kreša Peteka. Časopis 24sata (24ur) pa je prvi razkril, da je imel Kovačević kar 8 stanovanj, poslovni prostor in lepo urejeno počitniško hišo, pisano nase, na družinske člane in podjetja v njegovi lasti.

Po vnovični aretaciji v sredo je hrvaški Urad za preprečevanje korupcije in organiziranega kriminala (USKOK) objavil podrobnosti o novih potencialno koruptivnih poslih. Kovačević naj bi tako v zameno za razne usluge dobil še dve stanovanji: v Zagrebu in Splitu, pa tudi avtomobile za hčerko in sina.

Novo vodstvo Janafa, ki ga zdaj vodita Stjepan Adanić in Vladislav Veselica, je opravilo analizo še nekaterih spornih pogodb, ki je do zdaj te preiskave sploh niso zajemale in pri USKOK-u vložilo kazensko ovadbo za povzročeno škodo v višini 30 milijonov hrvaških kun (HRK)!

Pri Maxportalu so tako izvedeli, da je bil po gradbenem in forenzičnem izvedenskem delu na terminalu v Omišlju prijavljen nek “nujen” poseg;

samo ta naj bi bil preplačan za kar 10 milijonov HRK.

Preostalih 20 milijonov kun škode, ki so jo prijavili po izvedenskem mnenju, se nanaša na splitsko podjetje Matadura, ki je leta in leta nabavljalo gasilne aparate in opremo za delo na višini. V celotnem Kovačevičevem mandatu, ki je trajal od leta 2012, so pridobili (klientelistične) posle v višini več kot 11 milijonov eurov.

Nobeno stanovanje ne pripada Kovačeviču, sledili so mu leta

Kot poroča večina hrvaških medijev, gre za klasično koruptivno-klientelistično zgodbo, analize več pogodb še potekajo, zato so možne dodatne kazenske ovadbe zoper Kovačevića.

Preiskava razkriva sistematično korupcijo in prikrivanje sledi. Tako denimo nobeno od spornih stanovanj formalno-pravno ne pripada Kovačeviću; pisana so bodisi na potomce bodisi na podjetja bodisi na prijatelje in zaupnike, od katerih nekateri prihajajo še iz študentskih let.

Na račun enega izmed podjetij je bil kupljen tudi avtomobil Alfa Romeo Guillet za Kovačevićevo hčerko, družba pa je sinu plačala najem poslovnega avtomobila Lexus.

Po že utečenem postopku so bili javni razpis prirejeni vnaprej; specifikacije slednjih so bile določene tako, da so lahko posle sprejeli samo Kovačevićevi partnerji, vse skupaj pa je- kot že omenjeno- trajalo že vse od leta 2012. Stanovanja in luksuzni avtomobili so bili v bistvu samo krinka za krogotok denarja.

Vsega skupaj so do sedaj v zvezi s tem primerom aretirali štiri funkcionarje, odredba pripora pa je bila zanje zaprošena, da ne bi vplivali na priče. Vsega skupaj Kovačevića in pajdaše bremeni več kot štirideset prič, od tega 18 Kovačevića in 14 Širića.

Hrvaški mediji navajajo neuradne navedbe, da so preiskovalci osumljene spremljali več kot leto, v operaciji, ki se je končala lani septembra, pa tudi prisluškovali.

Po tem so se lotili obsežnega dela. Zbrane podatke so kontekstualizirali, posamezne izjave povezali z dokumenti, pregledali številne nadzorne kamere na stavbah, da bi ugotovili, kdo je dejansko uporabljal stanovanja v Zagrebu in Splitu.

Kovačević je osebno izbiral stanovanja, zanimivo pa je, da so vsa v drugem nadstropju.

(mbo)