Kot danes poroča Reuters, so iz Pariza sporočili, da je oživitev letalskih potovanj na Kitajskem in v ZDA pripomogla k povečanju marčevskih dobav Airbusa, kar je povzročilo tudi rast vrednosti delnic letalskih družb, ne samo proizvajalčevih.

Airbus je tako poročal o nekoliko višjih dobavah letal v prvem četrtletju letošnjega leta, objavil pa tudi 39 bruto naročil, vključno s tistim za dobavo 20-ih A220 neimenovanemu kupcu.

Vendarle pa so z neto naročili- prilagojenimi za odpovedi – pri evropskemu velikanu v prvem četrtletju še zmeraj v globokem minusu. V prejšnjem mesecu so Airbusu odpovedali kar 61 neto naročil, med katerimi je prevladoval ti. norveški preklic.

Spomnimo: Norwegian Air Shuttle je 21. marca preklical že podpisano naročilo kar 100-ih letal Airbus A320neo. Zaradi pandemije novega koronavirusa se je letalska družba znašla tik pred stečajem, lasten načrt prestrukturiranja pa v presojo poslala upnikom in delničarjem.

Norwegian Air Shuttle je pri Airbusu preklical naročilo kar 100-ih letal.

Hiter tempo dostave Airbusovih letal sicer potrjuje Reutersove namige, da je bil največji svetovni proizvajalec letal, upoštevajoč marčevski porast, pripravljen ujeti ali celo preseči 122 dobav, ki jih je zabeležil v prvem četrtletju lanskega leta. Delnice Airbusa so se včeraj posledično zvišale za več kot 2%.

Tako Airbus kot Boeing sta bila po izbruhu pandemije prisiljena občutno zmanjšati proizvodnjo in odpustiti na tisoče ljudi, a je Boeingu obenem uspelo odpraviti posledice krize, povzročene z afero za letenje neprimernih 737 MAX.

Številni analitiki sicer menijo, da so pri Airbusu sposobni doseči cilj dobave 566 letal na letni ravni, kar bi jih izenačilo z rezultati leta 2020, ki je bilo kot prvo zaznamovano s pandemijo COVID-19. Proizvajalec letal si sicer potihem prizadeva za več kot 600 dobav, še pravijo poznavalci in dobavitelji.

Vendarle pa so pri Airbusu povečali zaloge v vrednosti najmanj milijarde evrov, saj za že več kot 100 izdelanih letal ne najdejo kupca, ker so letalske družbe zaradi upada prometa prisiljene v ukrepe varčevanja. Navedbe je za Reuters potrdil Stifelov analitik Harry Breach.

Novejši podatki še povedo, da je Airbusu v segmentu naročil uspelo vzpostaviti trend prenaročevanja iz modela 150-sedežnega A320neo na večjega A321neo, ki sprejme več kot 200 potnikov. V tem segmentu proizvodnje in prodaje naj bi Airbus dobesedno povozil tekmeca iz ZDA.

Airbus 320 pri vzletu.

V grobem se v svetu proizvodnje letal trenutno vse vrsti okrog različnih ozkotrupnih modelov, bi lahko pomenilo, da se bodo letalske družbe osredotočale predvsem na domače in regionalne povezave. Obeti za letalstvo so tako popolnoma razdvojeni med okrevanjem v ZDA in na Kitajskem na eni strani ter zaskrbljenostjo zaradi tretjega pandemičnega vala v Evropi in morebitno gospodarsko recesijo na drugi strani.

Tudi zato je Sash Tusa, analitik Agency Partners, dejal, da je Airbus kljub načrtovanemu povečanju proizvodnje ostal občutljiv na tromesečni ali dalj časa trajajoči zdrs. Airbus v odgovor takšnim pomislekom načrtuje povečanje proizvodnje s 40 na mesec in sicer na 43 mesečno že v tretjem četrtletju in na 45 mesečno v četrtem.

Šef finančnega sektorja evropskega velikana Dominik Asam je sicer prejšnji teden za nemški Boersen-Zeitung dejal, da je Airbus s trenutnimi napovedmi in naročili “v dobrem položaju” in da so učinke tretjega vala pandemije novega koronavirusa vsekakor predvideli, še poroča Reuters.

(mbo)