Japonska pričela s cepljenjem starejših

Kot poroča Slovenska tiskovna agencija (STA), je Japonska danes pričela proti novemu koronavirusu cepiti svojo starejšo populacijo.

Izvedbeno to pomeni, da bodo zaradi strahu pred novim valom cepili starejše od 65 let, kar pa je kar 36 milijonov Japoncev oziroma slaba tretjina prebivalstva (29 odstotkov). Kot je znano, ima ta azijska otoška država v povprečju najstarejšo populacijo na svetu.

Na Japonskem se je cepljenje sicer pričelo že sredi februarja, a je potekalo zelo počasi. Po podatkih japonskega ministrstva za zdravje, delo in blaginjo je bilo do petka cepljenih le 0,4 odstotka prebivalstva, kar so katastrofalni rezultati tudi v primerjavi z evropsko celino in EU, ki glede na ZDA, Izrael in VB z obsegom in dinamiko cepljenja občutno zamuja.

Na Japonskem, kjer nošnja zaščitnih mask v javnosti ni nič nenavadnega, bi radi olimpijske goste sprejeli brez mask.

Sicer pa so v Tokiu, kjer se bodo čez štiri mesece odvijale z lani preložene olimpijske igre, včeraj zabeležili 421 primerov novega koronavirusa. Premik v strategiji in dinamiki pripisujejo tudi oz. prav izvedbi olimpijskih iger, s katerimi organizatorji bolj rešujejo, kar se rešiti da.

STA zaključuje, da je po do sedaj znanih podatkih Japonska zabeležila več kot pol milijona okužb s koronavirusom in več kot 9000 primerov smrti.

(mbo)

Oddajte komentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

Website Built with WordPress.com.

Navzgor ↑

%d bloggers like this: