Niz sprostitev, ki sledijo 12-dnevni zapori javnega življenja zaradi preprečitve epidemije novega koronavirusa, obsega tudi javni potniški promet, posledično tudi železniškega.

Kot so na svoji uradni spletni strani sporočile Slovenske železnice, slednje tako sledijo odločitvi vlade RS, ki je na četrtkovi seji omilila številne ukrepe na področju preprečevanja širjenja epidemije novega koronavirusa (COVID–19).

Ker se z današnjim dnem odpirajo osnovne šole za vse učence, za srednje šole pa bo izobraževanje potekalo po C MODELU, se veča tudi potreba po javnem- tudi železniškem- potniškem prometu.

Za vlake v notranjem prometu v bodoče velja enako kot za mednarodne.

Vlaki v notranjem prometu bodo tako od danes, 12. aprila, vozili po rednem voznem redu. S tem se bodo po načinu in pogostnosti obratovanja izenačili z mednarodnimi vlaki. Za potnike sicer še zmeraj velja, da morajo ob vstopu oziroma izstopu ter vožnji na vlaku dosledno upoštevati vsa navodila oziroma priporočila Nacionalnega inštituta za javno zdravje – NIJZ.

Slovenske železnice vsem potnikom priporočajo, da vozovnice kupijo preko spleta ali mobilne aplikacije, s čimer se bodo lažje izognili dodatnim stikom ob čakanju v vrsti za nakup na železniških postajah, hkrati pa njihovemu osebju na vlaku zagotovili, da vozovnice pregledajo brezkontaktno.

Še vedno sicer velja, da ni sprememb v obratovalnem času na večini železniških postaj, vključno s tistimi na nekdanjih in še vedno veljavnih mejnih prehodih (Sežana, Divača, Ilirska Bistrica, Dobova). Razen mariborske, ljubljanske, celjske in delno litijske, te ob sobotah, nedeljah in praznikih od 11.11.2020 naprej ne obratujejo, podrobnejše informacije pa lahko pridobite na povezavi https://potniski.sz.si/novice/2020/11/prodajna-mesta-vozovnic-od-1-junija/.

(mbo)