Ob Krimu napetost narašča tudi v Južnokitajskem morju: proti Tajvanu rekordno število kitajskih letal, Rusija svari ZDA

Kar 25 kitajskih vojaških letal je včeraj vdrlo v tajvansko območje zračne obrambe, so sporočile oblasti v Taipeiju. Svetovni mediji poročajo, da gre za največjo tovrstno akcijo Kitajske v zadnjem letu dni.

Tajvan, ki leži na pomembnem stičišču treh morij (Južnokitajsko, Vzhodnokitajsko in Filipinsko) in ima zatorej enormno geopolitično vrednost, zadnje čase redno beleži vdore kitajskih zračnih in morskih plovil v svoj zračni in morski prostor.

Tako je bil po navedbah Taipeija včerajšnji dan sicer že deseti zaporedni ta mesec, da so kitajska letala vstopila v t. i. območje identifikacije zračne obrambe ADIZ na območju otokov Pratas na jugozahodu Tajvana.

Lani so kitajska letala v tajvanski ADIZ vdrla rekordnih 380-krat, a tako množični preleti, kot je bil včerajšnji, so redki, še poudarjajo v Taipeiju, ki skuša v luči ameriško-kitajskih napetosti stopiti na žogo in umiriti strasti.

LR Kitajska je nedavno v operativno uporabo uvedla že drugo letalonosilko.

Za povečano patruljiranje so se v Pekingu- ki smatra uporniški otok za sestavni del Kitajske, ki da sodi pod pristojnost vlade LR Kitajske- odločili po tem, ko je ameriški državni sekretar Antony Blinken v nedeljo javno opozoril, da postaja Peking vse agresivnejši.

Blinken je Kitajsko posvaril, naj ne poskuša spreminjati statusa quo glede Tajvana, saj bi to bila resna napaka, je pa zanimivo, da Američani ne priznavajo iste drže Rusiji, ki enakovredna opozorila v zvezi z Ukrajino, Črnim morjem in Krimom pošilja- njim.

Ruski namestnik zunanjega ministra Sergej Rjabkov je namreč danes ameriške vojne ladje v Črnem morju opozoril, naj se držijo distance, ob tem pa svetovno javnost opozoril, da je nevarnost incidentov zelo velika, poročajo ruske tiskovne agencije.

“Ameriške ladje nimajo česa iskati ob naših obalah, to je čista provokacija. Provokacija v dobesednem pomenu besede: preizkušajo našo moč, igrajo se z našimi življenji. Ne bo šlo,” je še dejal.

Rusija ZDA že dlje časa opozarja, da se ameriške vojne ladje Krimu izogibajo “za svoje dobro”, druge države pa naj ne dobavljajo orožja Ukrajini.

Spomnimo: dve ameriški vojaški ladji naj bi ta teden prispeli v Črno morje v okviru zaostrujočega se konflikta na vzhodu Ukrajine, kjer se vladne sile borijo proti proruskim četam. V spopadih je doslej umrlo 14.000 ljudi.

(mbo)

Oddajte komentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

Website Built with WordPress.com.

Navzgor ↑

%d bloggers like this: