Strokovnjaki EMA zaradi ocene ruskega cepiva Sputnik V že v Moskvi

V okviru postopka poteka analiza rezultatov kliničnih raziskav, vsi podatki pa menda še niso na voljo.

Strokovnjaki Evropske agencije za zdravila (EMA) so prispeli v Moskvo in sicer da bi ocenili rusko cepivo proti covid-19, so pozno sinoči poročali ruski mediji, prenesle pa vse svetovne agencije.

Predstavniki evropskega regulatorja zdravil in trga z zdravili s sedežem v Amsterdamu so s postopkom analize ruskih cepiv sicer pričeli v začetku marca. Doslej so obiskali dve kliniki v Moskvi, v obeh pa se nahajajo bolniki, ki so jih sočasno vključili tudi v ključno, tretjo fazo kliničnih preskušanj.

Strokovnjaki EMA so opravili razgovore z medicinskim osebjem obeh klinik, poroča tiskovna agencija Interfax in se pri tem sklicuje na neimenovane vire. Načrtovani so tudi obiski proizvodnih obratov in proizvodnih procesov, dodaja agencija.

Ob AstraZeneci je zdaj vprašljivo tudi cepivo Johnson&Johnson. Sputnik V se zdi dokaj zanesljiva rešitev.

Obisk strokovnjakov EMA v Rusiji je sicer del procesa analize in ocene učinkovitosti cepiva Sputnik V, domevno še bolj uspešnega ruskega cepiva EpiVacCorona pa v okviru tokratnega obiska ne bodo analizirali.

Kot že omenjeno, v postopku analizirajo rezultate kliničnih preskušanj, kljub temu da vsi potrebni podatki menda še niso na voljo, predložena pa ni bila niti zahteva za odobritev.

Za zdaj ni jasno, kako dolgo bi lahko trajal celoten postopek. Čeprav EMA še ni prižgala zelene luči za Sputnik V, je Madžarska cepivo odobrila po skrajšanem postopku, več držav EU pa je že izrazilo zanimanje za dogovor z Rusijo o nakupu cepiva.

Zadnjega dne letošnjega marca so sicer svetovni mediji objavili vest o neposrednih pogovorih o nabavi cepiva v trikotniku Putin- Merkel- Macron.

Nemška kanclerka Angela Merkel je kasneje potrdila, da so se v zadnjih tednih za uporabo ruskega cepiva zavzeli predvsem voditelji tistih nemških zveznih dežel, ki so bile del NDR.

Po navedbah Kremlja pa so ruski, nemški in francoski voditelji na telekonferenci razpravljali o možnostih za registracijo ruskega cepiva v EU in možnosti dobave in skupne proizvodnje v državah EU.

Francoski predsednik Emmanuel Macron je kasneje potrdil, da ni šlo zgolj za pogovore o nakupu ruskega cepiva Sputnik V za potrebe EU, pač pa tudi možnosti proizvodnje slednjega na evropskih tleh.

Uradna Moskva je sicer napovedala, da želi do konca junija proizvesti 178 milijonov odmerkov cepiva Sputnik V in začeti s proizvodnjo še dveh cepiv: EpiVacCorona in CoviVac.

Za nabavo ruskega cepiva so se zavzele tiste nemške dežele, ki so tvorile nekdanjo NDR.

Do takrat bi cepili 30 milijonov ruskih državljanov, 118 milijonov odmerkov pa bi bilo na voljo za izvoz. V Kremlju trdijo, da so se za proizvodnjo svojih cepiv zunaj Rusije dogovorili že z desetimi državami.

Rusko farmacevtsko podjetje R-Pharm je že prejšnji teden sporočilo, da pričakuje začetek proizvodnje Sputnika V v svoji tovarni na Bavarskem. Prvo rusko cepivo iz Nemčije bi moralo biti na voljo od junija letos. Rusi se o proizvodnji izven lastnih meja ob Franciji pogajajo tudi s Španijo.

(mbo)

Oddajte komentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

Website Built with WordPress.com.

Navzgor ↑

%d bloggers like this: