Avstrijski minister za zdravje Rudolf Anschober zaradi zdravstvenih razlogov zapušča položaj. Kot je danes v izjavi pojasnil 60-letnik, je preobremenjen in izčrpan, pred mesecem dni in nato znova pred enim tednom pa je doživel kolaps.

Država v trenutni zdravstveni krizi potrebuje zdravstvenega ministra, ki je stoodstotno zdrav, je svojo odločitev še utemeljil Anschober. Do ponedeljka bo ministrstvo za zdravje vodil podkancler Werner Kogler, nato pa naj bi na položaj prisegel njegov naslednik, poroča Slovenska tiskovna agencija (STA).

Spomnimo: Anschober je bil član skupine “velike četverice” (ob njem še premier Sebastian Kurz, podpredsednik vlade Werner Kogler in notranji minister Karl Nehamer), ki je sredi novembra lanskega leta uvedla ti. trdi lockdown.

Kar je posebej pomembno za Slovenijo, je dejstvo, da si je slovenska vlada najbrž prav pri avstrijski izposodila 10-12 dnevni model ocenjevanja epidemiološke situacije in učinkovitosti tovrstnih ukrepov.

Avstrijska vlada se je k temu zatekla že 3. novembra 2020, minister za zdravje Anschober pa je takrat javno kritiziral vedenje avstrijskih državljanov v trgovinah. “Skrbi me podoba množice ljudi v nakupovalnih središčih, gneče in skupnega uživanja hrane in pijače,” je posledično dejal Anschober.

Tudi Avstrijo se zelo prizadele težave z dostavo cepiv v evropske države.

Dotakratni ukrepi, ki so vključevali zaprtje restavracij in prepovedi prireditev, niso dali pričakovanih rezultatov. Prepoved storitvenih dejavnostih je zato kasneje veljala tudi za kozmetične salone, masažne in frizerske salone in podobno.

Prepoved trgovske dejavnosti pa je veljala predvsem za velika nakupovalna središča. Uvedli so tudi policijsko uro, ki je- podobno kot v Sloveniji- veljala od 20. do 6. ure.

Nazaj k STA: ta navaja, da je bil Anschober iz vrst stranke Zelenih že od začetka delovanja vlade- ki jo od januarja 2020 sestavljajo Ljudska stranka in Zeleni – na čelu zdravstvenega resorja. Ta je postal ključen v trenutni pandemiji covida-19, Anschober pa je po lastnih besedah zadnjih 14 mesecev tako rekoč ves čas delal.

(mbo)