Francija zaradi zaskrbljenosti glede brazilskega seva covid-19 “do nadaljnjega” ustavila letalski promet z Brazilijo

Francoski predsednik Emannuel Macron je včeraj napovedal začasno ustavitev vseh letov v Brazilijo in iz nje

in sicer zaradi zaskrbljenosti glede širjenja brazilske različice novega koronavirusa in povratnikov, ki širijo sev.

Premier Jean Castex je v torek v nagovoru v francoskem Državnem zboru (Assemblée Nationale) priznal, da je širjenje brazilske različice v Franciji zaskrbljujoče in da se razmere poslabšujejo. Castex je potrdil, da bo francoska vlada zato za nedoločen čas ustavila vse lete med državama.

Vendar pa je po približno mesec dni starih podatkih (16. marec) brazilska različica predstavljala le 0,5% vseh primerov v Franciji, kar je manj od južnoafriške in občutno manj od britanske.

Zanimivo, da so pred tem prav opozicijski politiki vlado pozvali, naj ukrepa zdaj, preden se različica še bolj razširi v Franciji. Čeprav brazilska različica še vedno predstavlja manjšino okužb v Franciji, se šteje za bolj nalezljivo kot prvotni sev koronavirusa.

Zaustavitev letalskega prometa kot eden skrajnih ukrepov pri obvladovanu širjenja brazilskega seva novega koronavirusa.

Pri sevu, ki mu pripisujejo odgovornost za nov izbruh in naraščajočo krizo Covid v Braziliji, so namreč zaznali dve veliki mutaciji. Mutacija N501Y naredi virus bolj prenosljiv, tako kot britanska različica, medtem ko E484K očitno zmanjšuje učinkovitost cepiv in imunosti, pridobljene s predhodno okužbo.

Russia Today (RT) še poroča, da se je francoski izbruh novega koronavirusa v zadnjih tednih še naprej poslabševal zaradi kombinacije širjenja novih različic in zaostajajočega programa uvajanja cepiv. Ta teden je bil letos do zdaj rekordno visok po številu bolnikov z novima koronavirusom na intenzivnih oddelkih širom Francije.

(mbo)

Oddajte komentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

Website Built with WordPress.com.

Navzgor ↑

%d bloggers like this: