Kot so na današnji novinarski konferenci, namenjeni “posledicam delovanja ministrice Simone Kustec”, pojasnili predstavniki strank LMŠ, SD, Levice in SAB, pozivajo k sklicu izredne seje odbora za šolstvo.

Kot poglavitni razlog zanjo- strnjeno- navajajo trajno nesposobnost, izkazano z (ne)delovanjem ministrice za izobraževanje, znanost in šport.

Kot je v svojem nagovoru javnosti sporočila poslanka Liste Marjana Šarca (LMŠ) Lidija Divjak-Mirnik, ji očitajo sledeče:

  • nejasnosti pri izvedbi mature
  • neaktivnost in nestrokovnost ministrstva pri pozivih za samotestiranje učencev
  • popolno zaprtje športnih dejavnosti in onemogočanje treningov in športnih dejavnosti ne glede na status športnika
  • neupoštevanje stroke od samega nastopa mandata; epidemija ni več zgolj zdravstvena kriza
  • ustvarjanje najbolj zapostavljene družbene skupine: študentov
  • odločitev US o razveljavitvi člena v PKP6; gre za akreditacije “določeni instituciji, ki je blizu SDS”,

kot je na tiskovni konferenci v smeri “Jambrekove univerze” še namignila Divjak- Mirnikova, ki je sicer namigovala že pred tem, ko je nezavidni položaj slovenskih študentov primerjala z bojda privilegiranim položajem slovenskih duhovnikov.

Ta vlada zlorablja epidemijo za pomoč pajdašem Janeza Janše, so ponovili opozicijski govorci. (zajem ekrana)

Matura, da je pred vrati, so še povedali govorci in dijaki “si zaslužijo odgovore. “Kako je z roki, okuženimi, karanteno, samotestiranjem?!”

Vrhunski šport, da bo dolgoročno trpel zaradi neaktivnosti v času zadnjega lockdowna. Ta je sicer trajal vsega skupaj 11 dni, ampak športniki, da so popolnoma zanemarjeni že od začetka epidemije, kar se bo navsezadnje poznalo na rezultatih na mednarodni ravni. Utegnemo ostati brez vrhunskega športa, so namignili.

Učenci in dijaki, da pridobivajo na teži, ministrica pa da je pripomogla k eskploziji duševnih težav med mladimi, kar se bo s slabšimi rezultati pokazalo šele čez leta. Posledice njene nedejavnosti se bodo sčasoma pokazale kot katastrofalne.

Študentje, kot že omenjeno, v tem trenutku v slovenski družbi predstavljajo najbolj ranljivo skupino, ki da so jih dobesedno vrgli iz študentskih domov, to pa kompenzirali z dvakratnim nakazilom po 150 EUR.

Zato odboru predlagatelji- aktualna opozicija- predlagajo sledeči sklep: da ministrico pozove k odstopu. Menijo namreč, da je to nujen korak, da se generacijam in generacijam ne naredi še več škode, kot jo je omenjena ministrica do sedaj že naredila.

V kolikor ta sklep ne bo izglasovan, predlagatelji razmišljajo o vložitvi nove interpelacije.

(mbo)