Nekdanji šef Pentagona pravi, da bi morale ZDA razporediti čete ob Črnem morju

Kot poroča Reuters, nekdanji ameriški obrambni minister Mark Esper meni, da bi morale ZDA razporediti več vojaških sil ob Črnem morju v Bolgariji in Romuniji in sicer da bi “preprečile agresijo Rusije“. Esprova izjava v obdobju, ko se napetosti med Moskvo in Washingtonom stopnjujejo, prav gotovo priliva olja na ogenj.

Esper, zdaj sodelavec na Inštitutu za mednarodno vodstvo McCain na Arizonski državni univerzi, pravi, da misli, da morajo biti ZDA še naprej na čelu držav, ki se upirajo Rusiji in “poskušajo odvrniti njihovo neprimerno vedenje.”

Washington bi si moral prizadevati za okrepitev zavezništva NATO in sicer z napotitvijo več sil na Poljsko, “v Baltik, če je to smiselno, in kraje, kot sta Romunija in Bolgarija, če ne za stalno, pa na rotacijski osnovi”, je še dejal Esper v sinočnjem intervjuju za Reuters.

Rusija je v 7-ih letih v zvezi s Krimom postorila marsikaj in si ga popolnoma povrnila. (foto: zajem zaslona)

Predsednik ZDA Joe Biden je sicer včeraj pozval ruskega predsednika Vladimirja Putina, da zmanjša napetosti, ki jih je povzročilo kopičenje ruske vojske na ukrajinski meji. Biden je sočasno predlagal rusko-ameriški vrh, namenjen reševanju vrste nastalih nesoglasij ter sporov in sicer v tretji, nevtralni državi.

Rusija je leta 2014 Ukrajini zasegla Krim, v zadnjih tednih pa poročajo o intenziviranju bojev na vzhodu Ukrajine, kjer so se ukrajinske vladne sile spopadle s separatisti, ki jih podpira Rusija. V sedem let trajajočem spopadu naj bi po poročanju Kijeva umrlo že 14.000 ljudi.

Esper se je za podobne premike glede pasivne drže ZDA zavzemal tudi lani, ko je vodil Pentagon, saj je zdaj že nekdanji predsednik Donald Trump napovedal, da bo za približno tretjino zmanjšal kontingent ameriških čet v Nemčiji, češ da je Berlin izkoriščal ZDA, ne da bi izpolnjeval finančne obveznosti do Nata.

ZDA so v torek sporočile, da bodo zdaj- v nasprotju s Trumpovimi namerami- svoje sile v Nemčiji okrepile in sicer kot posledico najnovejših napetosti z Rusijo zaradi položaja v Ukrajini. Tako bodo popolnoma opustile Trumpov načrt umika okoli 12.000 od 36.000 tamkaj nameščenih ameriških vojakov.

(mbo)

Oddajte komentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

Website Built with WordPress.com.

Navzgor ↑

%d bloggers like this: