Pred sodnikom za prekrške prva mariborska dijakinja, pred sodiščem tudi nekaj podpornikov. Pa mediji?

Kot poroča večina slovenskih medijev, predvsem pa so pri tem plodni MSM, se je danes pred Okrajnim sodiščem v Mariboru na Cafovi ulici v širšem središču mesta pričel prekrškovni postopek zaradi februarskega dijaškega protesta za vrnitev v šolske klopi.

Pred sodnika za prekrške je tako morala danes stopiti prva od treh mladoletnih dijakov, zoper katere je bil sprožen omenjeni postopek. Dominantni mediji, blizu opoziciji, poročajo, da se je pred sodiščem zbralo večje število ljudi, ocene številčnosti pa se med seboj razlikujejo.

Dominantni mediji tekmujejo v prikritem poveličevanju dejanja dijakov.

STA tako že v naslovu poroča o “množici ljudi”, MMC RTV Slovenija o “skupini podpornikov”, ki da “je dijakinjo pospremila na sodišče” (tudi naslovno), 24ur pa v podnaslovu, da so se “pred sodiščem v znak podpore zbrali dijaki, učitelji, upokojenci, starši in mnogi drugi.”

No, tudi tam množico kar hitro najdejo, saj že v naslednjem stavku zapišejo, da se je “v njeno podporo pred poslopjem Okrajnega sodišča v Mariboru zbrala množica ljudi in jo pozdravila z aplavzom”. Lokalni časnik Večer je v slovensko medijsko krajino plasiral še patetično naslovnico.

Kako je bilo v resnici?

Objektivni opazovalci sicer poročajo o večji skupini ljudi, morda nekaj deset, vsekakor manj kot 50.

Kar je, če smo iskreni, razvidno tudi iz fotografij.

Spomnimo: na sicer mirnem shodu na mariborskem Trgu svobode 9. februarja letos so policisti zaradi domnevnega kršenja zakona o nalezljivih boleznih šest oseb oglobili, trije pa so zaradi mladoletnosti prejeli pozive na zagovor pred sodnikom za prekrške.

Zanimivo, a vsi trije so dijaki II. gimnazije Maribor, prav njihov ravnatelj Ivan Lorenčič pa je bil eden med danes prisotnimi pred sodiščem. Med javnimi osebami velja izpostaviti še dolgoletnega direktorja mariborskega Narodnega doma Vladimirja Rukavino, ki velja za mestno zastavonošo jugofilije in ti. alfo in omego kulturniškega fevda.

Zakulisju dogajanja in interesni navezi med bojda spontanim protestom domevno nič krivih dijakov in stranko

Socialnih demokratov (SD) bo na straneh mariborskega Odmeva namenjenega kar nekaj prostora.

Sodnik sicer danes še ni sprejel nobene odločitve, saj da mora sodišče pridobiti še dodatne informacije, zagovornik dijakinje Dino Bauk pa je po poročanju večine medijev že uvodoma predlagal ustavitev postopka.

Po njegovem mnenju je slednji “bolj kot v preprečitev virusa usmerjen v preprečitev širjenja javnih stališč”, denimo navaja 24ur. “Pa tudi do izražanja kritik do sistema, ki je na te dijake pozabil štiri mesece,” je menda še dodal odvetnik.

Pred sodiščem bo najbrž še pestro, saj v naslednjih dneh sledi zagovor še ostalih dveh dijakov, da pritiske v tej smeri stopnjuje tudi slovenska opozicija pa je bilo moč razbrati že iz včerajšnjega uvodnega nagovora Lidije Divjak-Mirnik, poslanke iz vrst Liste Marjana Šarca, ki je v novem pozivu k odstopu ministrice za izobraževanje, znanost in šport dr. Simone Kustec uporabila enake besede. Da so namreč pristojni na dijake in študente pozabili.

(mbo)

Oddajte komentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

Website Built with WordPress.com.

Navzgor ↑

%d bloggers like this: