S tem, ko je splošno cepljenje prebivalstva na Kitajskem dobilo zagon, se daljša tudi seznam destinacij, ki jih brez posebnih zadržkov in omejitev lahko obiščejo kitajski državljani in imetniki kitajskih potnih listov, je danes sporočila kitajska državna tiskovna agencija Xinhua.

Pri tem se New China News Agency, kot je njeno mednarodno ime, sklicuje na raziskavo, ki jo je v ta namen opravila mednarodna svetovalna družba Henley & Partners.

Po razširitvi notranjih migracijskih poti, Kitajci zdaj vse bolj uspešno tudi v tujino.

Henley Passport Index, ki redno spremlja in posodablja kategorijo tako imenovanih najbolj prijaznih potnih listov na svetu že vse od leta 2006, tudi letos kroji svetovno lestvico, dopolnjuje pa ga analiza potovalnih trendov letošnjega drugega četrtletja.

Glede na raziskavo, HPI trenutno Kitajsko uvršča na 68. mesto, kar hkrati predstavlja največji skok posamezne države v zadnjem desetletju, saj je Kitajska še leta 2011 zavzemala 90. mesto glede svobode potovanja.

Poročilo poudarja, da lahko imetniki kitajskih potnih listov potujejo na vse več svetovnih destinacij brez vizumov ali vizumov-ob-prihodu, zahvaljujoč nenehnim prizadevanjem Kitajske za krepitev diplomatskih vezi z državami in regijami po vsem svetu, še navaja Xinhua.

(mbo)