Udejanilo se bo, kar je bilo malodane v središču pozornosti ves teden: terase in vrtovi gostiln in lokalov bodo danes na voljo za strežbo morebitnim gostom in sicer v pomurski, podravski, koroški, zasavski, posavski, gorenjski, goriški in obalno-kraški regiji.

Strežba bo dovoljena med 7. in 19. uro (“od sedme do sedme”), da gre za prvo odpiranje gostinskih lokalov po 23. oktobru lani pa velja za večino regij in gostincev.

Gostinci rado pripomnijo, da so pravila enaka/podobna lanskim: med mizami bo morala biti zagotovljena razdalja najmanj treh metrov, za posamezno mizo pa bodo lahko največ štiri osebe.

Tako so gostinci danes zjutraj v Mariboru za strežbo pripravljali terase svojih lokalov.

Testiranje osebja lokala na prisotnost novega koronavirusa vzbuja kar nekaj pomislekov: slednje se bo moralo enkrat tedensko testirati na okužbo z novim koronavirusom, enako kot taksisti, za katere pa je bilo sprva predlagano obdobje treh dni.

Na terasah in vrtovih neke gneče ni, gostincem pa ne gre na roko niti vreme.

Sicer so od zadnjega tedna oktobra 2020 v večini regij gostinci storitve potrošnikom ponujali le v obliki dostave na dom ali osebnega prevzema. Prejšnji mesec so poskusno strežbo uvedli za z okužbami manj prizadeti posavsko ter primorsko-notranjsko regijo ter Jugovzhodno Slovenijo. Velja opomniti, da je pod določenimi pogoji izvajanje storitev dovoljeno tudi za poslovne subjekte.

V primerjavi z lanskim letom se torej terase odpirajo prej, pravila pa ostajajo več ali manj enaka.

(mbo)