Neprilagojena hitrost je v Sloveniji še vedno med glavnimi vzroki nastanka prometnih nesreč z najhujšimi posledicami. Agencija za varnost prometa zato v sodelovanju s policijo začenja nacionalno preventivno akcijo nadzora prometa Hitrost, ki bo potekala do 25. aprila. “V tem času bomo policisti preverjali, ali vozite prehitro,” sporoča uradna spletna stran slovenske policije.

Aktivnosti agencije bodo usmerjene predvsem v spletno kampanjo in ozaveščanje o nevarnostih prehitre vožnje, še sporočajo s slovenske policije. “Akcija je evropsko usklajena in jo koordinira Evropsko združenje prometnih policij ROADPOL.”

Namen takih akcij je predvsem zmanjšanje števila voznikov z neprilagojeno hitrostjo na cestah. Kadar potekajo nadzori, vozniki ponavadi zmanjšajo hitrost vožnje, kar je bistvenega pomena iz več razlogov. Eden pomembnejših je vsekakor, da posledično zaznajo čim več podrobnosti na cesti in okrog nje.

Na cestah so ogroženi tudi motoristi; še najbolj ogrožajo sami sebe.

“S povečanjem hitrosti se namreč voznikovo vidno polje zožuje, kar privede do t. i. tunelskega vida,” pravijo policisti in potrjuje znanost. “Čim hitreje vozimo, tem dalje izpred vozila usmerjamo pogled, ožje je naše vidno polje. Zato težje zaznamo ali pa sploh ne zaznamo dogajanja ob cesti, kolesarjev, pešcev, ki želijo prečkati vozišče, morebitnih vključevanj z bočnih cest oziroma ne predvidimo dogodka, ki bi ga pri manjši hitrosti sicer lahko.”

Dolgoročna želja policije in Agencije za varnost prometa je torej, da bi vozniki te navade obdržali tudi, ko ni poostrenih nadzorov. Le vožnja s prilagojeno hitrostjo in pozornost na dogajanje tudi daleč pred svojim vozilom, omogočata pravočasno zaznavanje prometne ureditve in dogodkov. Posledično vozniki predvidijo njihov potek in ustrezno ter varno reagirajo.

Zlasti to velja za ranljive udeležence v prometu: pešce in kolesarje. Trk avtomobila pri hitrosti 50 km/h v pešca, navajajo pri policiji, je enak padcu z višine 9,8 m. Pri hitrosti vozila s 60 km/h je verjetnost preživetja pešca samo še 10 %, tveganje za smrt pa kar 90 %. Omejitve hitrosti v naseljih, območjih umirjenega prometa in območjih omejene hitrosti so torej namenjene predvsem zaščiti slednjih.

Zaradi neprilagojene hitrosti prihaja do vse več nesreč tudi v urbanih okoljih.

Prehitra vožnja je sicer dolgoletni pojav na slovenskih cestah in večna težava varnostnih organov. Zaradi prehitre vožnje je bilo letos do začetka aprila zabeleženih že sedem smrtnih žrtev, v enakem obdobju lani denimo samo tri. Ni še uradno znano, koliko so na to vplivale epidemijske okoliščine, je pa ob postopni sprostitvi javnega življenja za pričakovati zgoščen promet, s tem pa tudi več nevšečnosti.

Podatki iz let 2019 in 2020 sicer kažejo na to, da se tretjina vseh smrtnih prometnih nesreč zaradi neprilagojene hitrosti zgodi ponoči.

(mbo)