Prvi udarec za “Super ligo”: nemški velikani odločno proti novemu nogometnemu formatu

Po še neuradnih informacijah je londonski Arsenal,

polfinalist letošnje Evropske lige, nekdanjega pokala UEFA,

izključen iz vseh evropskih tekmovanj!

Odpoved dobil tudi Morinho, a zato, ker se ne strinja,

da Tottenham postane del ti. Super lige.

Trije močni in vplivni evropski klubi so Super ligo že zavrnili kot koncept nove prihodnosti nogometa. Vsi trije so nemški.

Ustanovitve evropske nogometne “superlige” vsi velikani evropskega nogometa niso enako dobro sprejeli. Niti močni, bogati klubi, ki bi po svojem ugledu morali biti del tega elitnega tekmovanja ali pa so jih njega snovalci tam že videli in jih v enačbo vnaprej dodali.

Nemški mediji poročajo, da so trije tamkajšnji (finančno) najmočnejši klubi- Borussia Dortmund, Bayern München in RB Leipzig– že zavrnili sodelovanje v ligi, ki je bila kot nasprotje Uefinim klubskim tekmovanjem ustanovljena v nedeljo zvečer.

Evropska superliga bi se sicer morala začeti že avgusta, njeni udeleženci in ustanovni klubi pa sta španska oziroma madridska Real in Atletico in špansko-katalonska Barcelona ter angleški Arsenal, Chelsea, Tottenham in Liverpool.

Ni še jasno, ali bosta pristopila oba velikana iz Manchestra; medtem ko je United novemu tekmovanju že pristopil, pa se City o tem še ni izrekel. Je pa zato vse jasno, kar se tiče italijanskega bogataškega trojčka- torinskega Juventusa ter milanskih Interja in Milana.

Francoski prvak in ultra-bogati Paris St. Germain (PSG) se Superligi menda ne bo pridružil, oba Olympiquea ( nekdanji evropski prvak Marseille in velikan Lyon) pa nista bila niti povabljena.

“Naš klub namerava še naprej tekmovati v ligi prvakov. Zavrnili smo idejo, da bi bili ustanovitelji superlige,” je dejal izjavil Hans-Joachim Watzke, prvi mož Borussije, in ob tem medijem zaupal, da pri Bayernu mislijo enako.

Nemška Bundesliga sicer šteje še kar nekaj pomembnih klubov, ki so pisali zgodovino evropskega nogometa, najbolj priljubljenega športa. Frankfurtski Eintracht, pa hamburški HSV, Borussija iz Mönchengladbacha so samo nekateri med njimi.

Ni še znano, kdo bi moral zamenjati tri klube, ki so bili v mislih ustanoviteljev očitno že načrtovani. Preostalih pet klubov ali toliko, kolikor jih bo ostalo do številke 20 udeležencev Superlige, bi morali izpolniti s kvalifikacijami ali državnimi prvenstvi.

O teh tehničnih podrobnostih bodo pri Super ligi še razpravljali, ni pa jasno kako bodo to izvedli, saj ima odločilno vlogo pri odločanju o tem UEFA, torej ravno tista organizacija,

izpod okrilja katere so ušli klubi.

Iz celotne Evrope sicer prihajajo ogorčeni odzivi, če izvzamemo manjšino privilegiranih. V Angliji tako govorijo o nogometni državljanski vojni, v Franciji čakajo, da vse skupaj mine, Španci in Italijani pa ne vedo prav, kakšno stališče bi zavzeli. Vse več uglednežev pa opozarja, da je nogomet več kot igra in da naj se pohlepne klube strogo kaznuje.

“Nogomet je igra oziroma kar gibanje,” je strnjen odziv,

“ki so si ga omislili revni in ugrabili bogati.”

Prevod najbrž ni potreben. (vir: splet)

(mbo)

Oddajte komentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

Website Built with WordPress.com.

Navzgor ↑

%d bloggers like this: