“Sram naj vas bo, to je škandal, to je kriminal!

Liverpool in Manchester United se mi še posebej gabita!”

Najbolj trofejni britanski nogometni strokovnjak Alex Ferguson (79) je kritiziral idejo o Superligi, ki si jo je zamislila skupina evropskih nogometnih velikanov, vključno s šestimi angleškimi prvoligaši.

Po poročanju RMC Sport naj bi Manchester United, Liverpool, Arsenal, Chelsea, Tottenham, Barcelona, ​​Real Madrid, Atletico Madrid, Inter, Milan in Juventus podali skupno izjavo, da želijo ustanoviti super ligo, v kateri bi sodelovalo 20 elitnih evropskih klubov. Bayern, Paris St. Germain in Manchester City naj bi se z ustanovitvijo načelno strinjali, a manchesterski “meščani” tega sporazuma še niso podpisali, niti potrdili navedb.

“Nisem popolnoma prepričan, da je Manchester United vpleten v to,” je v odzivu na napovedano ustanovitev uvodoma dejal sir Alex Ferguson. “Superliga dejansko pomeni odmik od 70 letne zgodovine evropskega klubskega nogometa.”

Spomnimo: Ferguson, ki si je zaradi svojih uspehov na nogometni zelenici in izven nje prislužil naziv viteza, je kariero pričel kot igralec danes drugoligaške, že kar provincialne, sicer pa kultne škotske ekipe Dunfermline še v 60-ih letih prejšnjega stoletja. Kasneje je kot trener Aberdeena, s katerim imajo izkušnje tudi slovenski prvoligaši (v zadnjem krogu kvalifikacij za nastop v Evropski ligi leta 2016 ga je izločil Maribor), leta 1983 osvojil zdaj že rajnki pokal pokalnih zmagovalcev.

Nogomet je spisal tudi mnoge nenogometne zgodbe. Stadion Dumbartona na Škotskem pod znamenitim istoimenskim dvorcem.

11. maja 1983 so v finalu premagali ravno enega domevnih ustanoviteljev morebitne Superlige, Real Madrid, kasneje tega leta pa v boju za evropski superpokal še znameniti hamburški HSV. “Bilo je kot plezanje na Mount Everest,” je dejal Ferguson za Reuters.

Obenem je opozoril na klube, ki niso predvideni za bodočo kremo evropskega nogometa. Prav HSV se denimo trenutno nahaja v drugi nemški nogometni ligi in to navkljub kultnemu statusu, armadi navijačev in nič manj kultnemu Volksparkstadionu za kar 57.000 gledalcev, če si dovolimo pripisati.

Ferguson je pri primerjavi ostal kar na britanskem otočju in s prstom pokazal v smeri Liverpoola, a na tamkajšnjega starejšega prvoligaša. “Everton trenutno gradi nov stadion za kar 500 milijonov funtov in z ambicijo, da bi igral v ligi prvakov.”

Navijači po vsem svetu imajo radi tekmovanje takšno, kot je,” je še dejal.

Izrazil je tudi dvom, da je pri projektu sodeloval Manchester United. “O vpletenosti Manchester Uniteda nisem prepričan, ker pač nisem del procesa odločanja,” je dodal Ferguson, ki je Rdeče vrage vodil 26 let in osvojil kar 38 pokalov, med njimi 13 naslovov v angleški prvoligaški konkurenci in dve ligi prvakov.

Tudi nekdanji kapetan Man Uniteda Gary Neville je med včerajšnjim neposrednim prenosom premierligaškega srečanja ManU-Burnley ostro kritiziral načrte za uvedbo lige. “Mislim, da je ta predlog sredi epidemije COVID-a, sredi gospodarske krize, absolutni škandal,” je nazorno dejal.

“Ideja je naletela na obsojanje in to upravičeno. Že 40 let sem navijač Manchester Uniteda, toda nad vsem tem sem popolnoma zgrožen. Še posebej sovražim Manchester United in Liverpool. Liverpool velja za ljudski, United pa delavski klub in potem želijo oditi. Absolutna sramota, saj gre za leta zgodovine, treba pa je zaščititi tudi navijače.

Država/družba zgradi, bogataši pokupijo, je strnjen odziv na amerikanizacijo evropskega nogometa. Primer olimpijskega stadiona v Londonu, ki je romal v roke židovskih lastnikov West Hama.

Lastniki teh klubov– Liverpoola, Chelseaja in Manchester Uniteda- nimajo z nogometom nič skupnega. Gre za več kot 100 let zgodovine. Z nogometom sem veliko zaslužil, si ustvaril bogastvo, ga znova vložil nazaj v klub in ne nasprotujem vlaganjem v našo državo in družbo. Toda načela in etika bi morala biti najpomembnejša, “je še dejal Neville.

Pravzaprav je Neville razgovor zaključil s prezentacijo brutalne resnice. “Manchester United sploh ni v ligi prvakov. Arsenal sploh ni v ligi prvakov. Spremljam jih, trenutno so le še ostanki, le še ruševine nekdaj uglednih nogometnih klubov. Tottenham denimo prav tako ni v ligi prvakov. In zdaj želijo pravico do igranja v Super ligi?!

Kar je preveč, je preveč! Gre za pohlep in potrebno jih je kaznovati. Jim odvzeti točke, tekmovalno vreči na dno, degradirati v nižje lige in jim odvzeti denar. Treba jih je resno obravnavati, pritisniti kar se le da. Gre za kriminalno, kaznivo dejanje,” je zaključila legenda Rdečih vragov.

(mbo)