Razdeljevati jih bodo začeli z majem; največji delež bo prejela BiH, sledijo ji Albanija, Severna Makedonija in Srbija.

Avstrija je v torek sporočila, da namerava v šest držav zahodnega Balkana do avgusta poslati 651.000 odmerkov cepiva BioNTech in Pfizer in sicer v okviru programa Evropske unije za pomoč sosednjim državam in Afriki.

Evropska komisija je namreč januarja objavila načrte za mehanizem delitve cepiv. Avstrija je že takrat zavzela pozicijo koordinatorke mehanizma za Zahodni Balkan, prvi distribuciji doz pa bi lahko sledila še druga.

Srbija ima sicer eno najvišjih stopenj cepljenja v Evropi, ostale štiri države nekdanje Jugoslavije, ki niso članice EU, pa so bile skupaj z Albanijo manj uspešne. V Bosni in Hercegovini je pomanjkanje cepiv privedlo celo do uličnih protestov.

“S to pobudo dokazujemo, da regije ne puščamo ob strani,” je na novinarski konferenci dejal avstrijski zunanji minister Alexander Schallenberg. Avstrija, naslednica imperija, ki je nekoč segal globoko na Balkan, ohranja politiko prisotnosti in posledično vzdržuje tesne odnose z državami v regiji.

Tako je tudi posredovala pri dogovorih med BioNTech in Pfizer ter državami prejemnicami, je sporočilo avstrijsko zunanje ministrstvo, plačilo cepiv pa bo premostilo s svojimi 11-imi milijoni evrov. Doze cepiva bodo kasneje poplačane iz skladov pomoči, namenjenih državam kandidatkam ali potencialnim kandidatkam za članstvo v EU.

Razdeljene bodo glede na to, katere države jih najbolj potrebujejo. Bosna in Hercegovina bo prejela največji delež, 240.000 odmerkov, sledi Albanija 145.000 in Severna Makedonija 119.000.

Srbija bo prejela 36.000 odmerkov.

“Poveznica med dobavo cepiv Avstriji in drugim državam članicam EU ter to operacijo ne obstaja,” je dejal Schallenberg, čigar vlada se spopada z naraščajočim javnim nezadovoljstvom zaradi počasnega izvajanja cepljenja in nizke precepljenosti.

“Ti odmerki ne izhajajo iz ti. nacionalne kvote. To so odmerki, ki jih je EU že na začetku rezervirala izrecno kot pomoč svojim partnerjem.”

(mbo)