Kot poroča Slovenska tiskovna agencija (STA), je Državna revizijska komisija zavrnila zahtevek avstrijskega Strabaga za revizijo odločitve projektnega podjetja 2TDK, da bo drugi tir med Divačo in Črnim Kalom gradil konzorcij na čelu z domačim Kolektorjem CPG.

S to odločitvijo so se končali revizijski postopki, vloženi v vseh fazah postopka pravnega varstva pri oddaji naročila za izvedbo glavnih del pri projektu drugi tir Divača – Koper.

Projekt je razdeljen na odsek med Divačo in Črnim Kalom ter odsek med Črnim Kalom in Koprom, potekal pa je tudi dvofazno, pri čemer se je 2TDK že pred izbiro izvajalcev del soočal z revizijskimi zahtevki.

Med Divačo in Črnim Kalom bo tako dela izvajal Kolektor CPG v sodelovanju s turškima podjetjema Yapi Merkezi in Özaltin, podpis pogodbe je predviden v začetku maja. Kolektorjev konzorcij bo gradil tudi drugi odsek, pogodbo zanj so že podpisali.

Dela na obnovi slovenske železniške infrastrukture se nadaljujejo.

So pa bile včeraj končno odprte ponudbe na najbolj pričakovanem razpisu za gradnjo novega in posodobitev obstoječega tira proge Hrvatski Leskovac-Karlovac v dolžini 44 kilometrov na bodoči nižinski železnici Rijeka- Zagreb- madžarska meja.

Od 15 prispelih ponudb je najugodnejše oddalo kitajsko podjetje China Railway Eryuan Engineering v višini 1,285 milijarde kun (pribl. 175 mio EUR) brez DDV. To je daleč pod ocenjeno vrednostjo del, ki sicer znaša 2,04 mlrd. HRK (pribl. 277 mio EUR) brez DDV oziroma skoraj 100 milijonov evrov manj. Za primerjavo, kitajski CRBC most na Pelješac gradi po ceni 2,08 mlrd. HRK ali okoli 283 mio EUR.

Hrvaški gradbeni krogi so takoj po branju ponudb komentirali, da 1,2 milijarde vredna ponudba China Railway ni realna in da gre najverjetneje za dumping ponudbo.

Zato prevladuje mnenje, da je najverjetnejši zmagovalec natečaja Strabag, katerega ponudba je druga po vrednosti (1,713 mlrd. HRK), tej pa sledi ponudba turškega podjetja Kolin Insaat.

Najdražjo ponudbo je sicer oddalo precej neznano hrvaško podjetje Rading iz Đakova, ki je registrirano za gradnjo stanovanjskih in nestanovanjskih stavb. Znašala je kar 2,9 milijarde kun brez DDV.

Na Hrvaškem bodo obnavljali in modernizirali tudi železniške postaje.

Pričakuje se, da bi lahko HŽ Infrastruktura v dveh mesecih izbrala zmagovalca na razpisu, vendar je zaradi zelo verjetnih pritožb težko pričakovati, kdaj bi se lahko začela dela. Rok za dokončanje del je 30 mesecev.

Dela poleg rekonstrukcije obstoječega in gradnje novega tira vključujejo tudi rekonstrukcijo več obstoječih postaj in postajališč, postavitev novih signalno-varnostnih naprav itd.

Gradnjo odseka sofinancira Evropska komisija z 85 odstotki nepovratnih sredstev. Sporazum o dodelitvi sredstev v skupni vrednosti 3.454 milijard kun in upravičenimi stroški v višini 2.720 milijard kun je bil podpisan decembra 2019.

(mbo)