Za ameriškim (finančnim) napadom na evropski šport tudi LeBron James?!

Svet še vedno pretresa eden največjih športnih in družbenih škandalov- ustanovitev (ne)slavne Super lige. Zvezda košarkarske NBA lige in LA Lakersov naj bi vanjo preko FC Liverpoola naložila nemajhne vsote denarja.

“Zavezništvo” evropskih nogometnih velikanov je pred zlomom in to še najbolj zahvaljujoč navijaškemu in širšemu družbenemu uporu. Vsi, ki so tej ideji od samega začetka popolnoma nasprotovali, danes slavijo, med njimi pa ni enega največjih košarkarjev vseh časov in zvezde LA Lakersov LeBron Jamesa.

Izkazalo se je namreč dvoje: LeBron James je eden manjšinskih lastnikov Liverpoola, prav on pa je tisti, ki preko podjetja “Red bird”, katerega lastnik je, pospešeno dela na amerikanizaciji svetovnega športa.

Prav v tem podjetju je Lebron James pred enim mesecem postal manjšinski lastnik. “King James” ima od leta 2011 v lasti dva odstotka delnic Liverpoola, ki jih je kupil za približno pet milijonov evrov. Kasneje je skupaj s partnerjem Maverickom Carterjem povečal svoj vložek prav pod krinko omenjenega podjetja.

NBA košarkarji so Evropo še najbolje okusili na OI12 v Londonu. Zdaj so si jo nekateri skušali podrediti drugače.

Po poročanju skupine Fenway Group znaša ocena naložb LeBronovega podjetja v šport neverjetnih 750 milijonov dolarjev, predvsem v FC Liverpool. Iz naštetega je povsem jasno, da je imel košarkarski zvezdnik za izvedbo Superlige še kako velik osebni interes, na njegovo žalost pa je projekt propadel, še preden se je sploh pričel.

Iz “Superlige” sta se najprej umaknila Manchester City in Chelsea, sledili pa so jima preostali angleški prvoligaši: Arsenal, Manchester United, Liverpool in Tottenham. Samo vprašanje časa je, kdaj bodo to storili Italijani in Španci, Nemci in Francozi pa so že takoj izrazili ogorčenje in ostro nasprotovanje ideji, ustanovitvi in izvedbi omenjene “nadlige”.

(mbo)

Oddajte komentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

Website Built with WordPress.com.

Navzgor ↑

%d bloggers like this: