Od začetka februarja je bilo izvoženih 136 milijonov odmerkov v 43 držav, največ pa jih je prejela Japonska.

Evropska unija je izvozila približno 37 milijonov odmerkov cepiva za covid-19 več, kot jih je razdelila med 27 držav članic, sta za Reuters potrdila različna vira, ki se sklicujeta na še neobjavljene podatke EU.

EU je sicer pri nabavi cepiv izbrala ti. skupni pristop, po podatkih Evropskega centra za preprečevanje in obvladovanje bolezni (ECDC) pa je bilo med članice EU razdeljenih skoraj 133 milijonov odmerkov cepiva.

Hkrati je EU od 30. januarja izvozila 136 milijonov odmerkov v 43 držav po svetu. Japonska je z 52,3 milijona odmerkov največja prejemnica, sledi ji nekdanja članica EU, Velika Britanija, s 16,2 milijona odmerkov, so razkrili viri, potem ko je Evropska komisija te podatke evropskim ministrom predstavila v torek.

Okvirni in primerjalni podatki EU kažejo enako: decembra in januarja je bilo izvoženih približno 34 milijonov dodatnih odmerkov, kar je približno 37 milijonov več, kot pa so jih prejele države članice.

Podatki, ki so na voljo od 30. januarja, ko je EU vzpostavila mehanizem za nadzor pretoka cepiv, povedo, da so Kanada, Mehika, Saudova Arabija, Švica, Turčija, Singapur, Kolumbija in HongKong tiste države, ki se z že omenjenima Japonsko in Veliko Britanijo nahajajo na vrhu seznama prejemnic cepiv.

Sočasno v EU tako rekoč ni vlade, ki zaradi zamud pošiljk in varnostnih razlogov ter splošnega zaostajanja za načrti in izvedbo cepljenj, ki pa ni doletela Združenega kraljestva in ZDA, ne bi bila pod pritiskom, da pospeši hitrost in obseg slednjih. V tem trenutku bi lahko v 450-milijonski uniji le tako nadzorovali tretji val okužb.

AstraZeneca kot evropska nočna mora.

Velika Britanija in EU sta se vzajemno obtožili “nacionalističnega pristopa distribucije cepiv“, še posebej, ko je Unija uvedla “sporni” sistem za sledenje izvoza.

Spomnimo: z njim so hoteli ugotoviti, zakaj pogodbeno zagotovljene pošiljke cepiv v EU ne prihajajo, zlasti tiste britansko-švedske družbe AstraZenece. Kot je znano, Velika Britanija v EU tudi kasneje ni dostavila omenjenih odmerkov cepiva.

Zaradi zamud pri dobavi in posledične neprecepljenosti ekonomisti nižajo obete in pričakovanja o gospodarskem okrevanju v evroobmočju že v tem četrtletju. EU je sicer v začetku tega tedna napovedala, da bo do avgusta več kot pol milijona odmerkov cepiva proti covid-19 dostavila na Zahodni Balkan, s ciljem pomagati revnejšim sosedam in zmanjšati kitajski in ruski vpliv v regiji.

(mbo)