Organizator španskega nogometnega prvenstva La Liga se je danes sestal s predstavniki 17-ih prvoligaških klubov, na katerega pa Real Madrid, Barcelona in Atletico Madrid niso bili povabljeni zaradi poskusa vzpostavitve Super lige, je medijem sporočil Javier Tebas, predsednik La Lige. Skoraj hkrati je predsednik Barcelone sporočil, da nadaljujejo s projektom, navajajo mediji po svetu.

Na sestanku so klubi soglasno in odločno zavrnili načrte za ustvarjanje omenjenega tekmovanja. Vsi klubi trdno verjamejo v športne zasluge kot edino merilo za vstop na mednarodna klubska tekmovanja in sicer preko državnih lig, sporoča La Liga. Srečanja se je udeležilo tudi 22 klubov druge španske lige, v kateri se trenutno nahaja kar nekaj velikanov španskega nogometa.

“Nasprotovanje širom sveta potrjuje, da je evropska elitistična liga nevzdržna in nezaželena,” dodajajo Španci.

Tebas je v zadnjih dneh javno močno udaril po Florentinu Perezu, predsedniku madridskega Reala, igralci nekaterih španskih klubov pa so na sinočnjih ligaških tekmah na igrišče pritekli z majicami s sporočili, uperjenimi proti Super ligi.

“Super liga ne spoštuje majhnih klubov,” je v odgovor na javno izraženo mnenje Pereza, da ljudje nočejo gledati srečanj kot so Elche – Valladolid ali Elche – Huesca, dejal igralec Cadiza Ivan Alejo. “Tega si noče ogledati on, sam pa z užitkom gledam ekipo iz mojega mesta. Zagotovo pa vsi radi gledajo svoje klube, ko igrajo proti Realu ali Barceloni,” je dodal Alejo, rojen pred 26 leti prav v Valladolidu.

Snovalci, naložbeniki in lastniki Superlige majhne klube vidijo zgolj kot inkubatorje človeških resursov. Vse ostalo jim odrekajo.

Pod pritiskom evropskih vlad, krovnih mednarodnih organizacij UEFA in FIFA, medijev in velike večine navijačev so se ustanovitelji- razen Real Madrida, Barcelone in Juventusa– javno umaknili. Projekt je zdaj v stanju pripravljenosti, zatrjujejo ustanovitelji. “Superliga o(b)staja, družba, ki jo upravlja, je še vedno na svojem mestu, kar manjka je polovica naših članov; zaradi tega, kar so preživeli v minulih 24 urah,” je med sinočnjim gostovanjem na španski radijski postaji Cadena SER dejal Perez.

“Vsi nadaljujemo. Tudi Barcelona razmišlja, kaj lahko naredimo. Obstaja ideja, da bodo med 20 klubi v Superligi po štirje iz Španije, Italije… iščemo format tekmovanja. Ključnega pomena je, da najdemo obliko, ki bi bila privlačna vsem, še posebej pa mladim, saj med preživljanjem časa na PlayStationu in drugih platformah gledajo vse manj nogometa,” zatrjuje .

Danes je javnost prvič po izbruhu afere nagovoril tudi predsednik Barcelone Joan Laporta in dejal, da je nujno, da veliki klubi izrazijo svoje mnenje glede delitve denarja. “Zagovarjamo izvedbo državnih prvenstev, zato se bomo pogovarjali z UEFO,” je dejal za katalonsko televizijo TVE3. “A veliki klubi veliko prispevamo, zato moramo sodelovati pri razdelitvi tega denarja,” je bil jasen Laporta.

Evropska športna tradicija ne sme biti ogrožena, enotno sporočata španski La Liga in La Liga2.

Kot preostali ustanovni člani nesojene Superlige, je tudi Barcelona trenutno v slabem, skorajda obupnem finančnem položaju, v svojih vrstah pa ima ob tem Lionela Messija in Antoinea Griezmanna, dva izmed petih najbolje plačanih nogometašev na svetu.

Laporta, ki je bil prejšnji mesec izvoljen za predsednika kluba, je ob koncu dejal, da se ne odreka Superligi. “Na nekatere sodelujoče klube se je vršil pritisk, vendar naš predlog še vedno ostaja. Naložbe so zelo pomembne, plače izredno visoke, zato je treba vse to upoštevati enako kot športne zasluge,” je dejal ob koncu.

Nasprotno pa tudi pri La Ligi menijo, da je projekt škodljiv, ker gre za zaprto tekmovanje, brez športnega motiva in dostopa za manjše klube. “Ljubiteljem nogometa širom Evrope je še vedno dovoljeno sanjati, da lahko njihov klub, ne glede na velikost in vrednost, izstopa v konkurenci, seže čim dlje in poseže tudi po vrhu evropskega nogometa,” so zapisali v izjavi. ” Ta evropska tradicija mora biti najpomembnejša in ne sme biti ogrožena ali spremenjena.”

(mbo)