Rumene regije zgolj pomurska, obalno-kraška in goriška. Kako je z ukrepi tam in drugje?

Vse ostale regije so na vladnem semaforju še vedno v tako imenovani oranžni fazi.

Konkretno to pomeni, da bo v slednjih od sobote naprej dovoljeno opravljanje gostinske dejavnosti priprave jedi in pijač ter strežbe na terasah in vrtovih gostinskih obratov, v nekaterih pa je bilo testno to mogoče že sedaj.

Bistvena sprememba je, da bo od ponedeljka naprej v teh regijah dovoljeno tudi ponujanje nastanitvenih storitev v obratih do 30 sob, kar bo pred bližajočimi se prazniki posebej razveselilo dopustnike in pohodnike. Storitev bo pogojevana s testiranjem uporabnikov oziroma potrošnikov na okužbo s covid-19 ali pa z dokaziloma o prebolelosti ali cepljenju proti novemu koronavirusu.

Kljub neugodni vremenski napovedi je za pričakovati, da se bodo mnogi odpravili proti morju.

Bistvena razlika je tudi, da se bodo v treh rumenih statističnih regijah že od sobote naprej gostinske dejavnosti opravljale tudi znotraj gostinskih obratov. Prav tako bodo v pomurski, obalno- kraški in goriški regiji s ponedeljkom nastanitvene storitve lahko ponujali ne glede na velikost.

Glede na dosedanje ukrepe pomeni pomembno spremembo tudi, da se prihodnji teden odpirajo vrata vseh izobraževalnih ustanov. Vlada fakultetam in višjim strokovnim šolam priporoča hibridni model: deloma v živo, deloma pa na daljavo. Znova bodo odprti tudi študentski domovi, pa glasbene šole.

Možnost ponovnega prehajanja regij bo že jutri razveselila mnoge.

Kar se tiče prihajajočih prvomajskih praznikov, je morda najbolj pomembna in odmevna vladna odločitev to, da bo odlok o zbiranju in prehajanju regij začel veljati že ta petek. Dovoljeno bo zbiranje do 10 ljudi, razen če gre za ožje družinske člane ali člane skupnega gospodinjstva.

Kar se tiče protestništva, je treba poudariti, da so dovoljene organizirane javne prireditve in javni shodi, a do deset ljudi/udeležencev in pod pogoji, ki jih določa zakon o javnih zbiranjih in ob upoštevanju določenih omejitev. Zanimivo bo videti ali bodo organizatorji najavljenega vseslovenskega upora proti aktualni vladi (prazničnega 27. aprila, na Dan upora proti okupatorju) sporočilo Ukoma upoštevali.

(mbo)

Oddajte komentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

Website Built with WordPress.com.

Navzgor ↑

%d bloggers like this: