Kot v sklopu RT poroča Russia Beyond, je ruska vojska v tem tednu na- za Zahod spornem področju- pričela z razmestitvijo naprednih radarjev, ki poleg velikega obsega zaznavanja (tako po višini kot razdalji) hkrati spremlja do 200 različnih ciljev s podrobnimi in natančnimi podatki o vsakem posebej. Po različnih podatkih je efektivni domet radarja do 400 km v polmeru in malodane neverjetnih 200 km v višino.

Po mnenju poznavalcev, so ti radarji ponavadi povezani z drugimi enotami in sistemi protizračne obrambe (PRO), kot so S-400 “Triumph” in S-300V4 “Antej-4000”, S-300PM-2 “Favorit”, Buk-M3, S-350 “Vityaz” raketnimi sistemi in podobnimi.

Zajem zaslona kot so ga javnosti posredovali pri RB.

Radar je še posebej učinkovit v bojnih operacijah, ko sovražnik množično uporablja sredstva za elektronsko motenje. Odlikuje ga hitro skeniranje zajetega celotnega prostora in še hitrejše obnavljanje celo(s)tnih informacij (do 5 sekund). Posadko sestavljajo trije operaterji, ki najprej opravijo zahtevno in posebno usposabljanje.

“Opponent-G” je izdelek ruskega koncerna “Almaz-Antey” (“Znanstvenoraziskovalni inštitut za radiotehniko Nižni Novgorod – NNIIRT). Gre za mobilno tridimenzionalno radarsko postajo, ki deluje v decimetrskem območju elektromagnetnih valov. Ta je v celoti nameščena na prikolici, tako da gre za mobilna sredstva.

Ali gre za taktiko zastraševanja in/ali odvračanja v tem trenutku še ni znano.

(mbo)