Kot poroča Slovenska tiskovna agencija, je svetovalna skupina za cepljenje proti covidu-19, ki deluje v okviru Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ), danes odločila, da glede uporabe cepiva Johnson & Johnson sledi zapisom Evropske agencije za zdravila (EMA). Tako je cepivo primerno za starejše od 18 let, je danes sporočila vodja svetovalne skupine Bojana Beović.

Uporabe cepiva torej niso omejili za kakšno starostno skupino, pač pa se sledi starostni omejitvi, ki je navedena v registraciji cepiva. Po besedah Beovićeve imunost po cepljenju s tem cepivom glede na dokumentacijo Eme nastopi po 14 dneh.

Potem ko so v ZDA zabeležili nekaj resnih zapletov po cepljenju, je EMA ponovno pod drobnogled vzela varnost tega cepiva. Agencija je v torek sporočila, da je treba krvne strdke opredeliti kot zelo redke stranske učinke tega cepiva, a da so dobrobiti cepiva še vedno večje od tveganj, še poroča STA.

Cepiva, tako ruska kot ameriška, si vendarle utirajo pot v Evropo.

Svetovne agencije pa medtem sporočajo, da bodo strokovnjaki Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) 10. maja skupaj z EMA začeli drugi krog testiranja ruskega cepiva Sputnik V proti Covid-19.

“Od 10. maja do prvega tedna junija bomo izvedli inšpekcijski pregled proizvodnih praks,” je za Reuters potrdila WHO. Skupna skupina WHO-EMA trenutno pregleduje klinične prakse, povezane s Sputnikom V.

Na vprašanje o javnosti dostopnih podatkih omenjenih kliničnih preskušanj za cepivo, so pri WHO odgovorili, da “od proizvajalca še zmeraj prejemajo pomembne informacije“.

Rusija za, na Inštitutu Gamalaya razvito, cepivo zahteva odobritev statusa nujne uporabe. Namestnik ruskega ministra za zdravje Sergej Veršinin se je o tem že v torek pogovarjal z generalnim direktorjem WHO Tedrosom Ghebreyesusom; ta je pozneje na spletnem omrežju Twitter zapisal, da “WHO ceni prizadevanja Rusije, da bi čimprej izpolnila merila za uvrstitev Sputnika na seznam nujnih cepiv oz. cepiv za nujno uporabo.”

(mbo)