STA prenaša rezultate trenutku primerne ankete Mediane,

ki ji prikimava in jo preko spletnih omrežij prenaša

Tanja Fajon.

Kot poroča Slovenska tiskovna agencija (STA), polovica prebivalcev Slovenije meni, da Slovenija zaradi trenutne situacije v državi ne bi smela prevzeti predsedovanja Svetu EU.

Kljub temu pa se 63 odstotkov prebivalcev strinja, da je predsedovanje pomembno za uveljavljanje stališč države.

STA se sklicuje na raziskavo inštituta za raziskovanje trga in medijev Mediana, kjer so ugotavljali, kakšen je pogled prebivalcev Slovenije na prihajajoče predsedovanje Slovenije Svetu EU-ja.

Anketa, te se praviloma naročajo, je prišla pred Dnevom upora proti okupatorja kot naročena.

Pri Mediani poudarjajo, da se je delež vprašanih, ki se strinjajo, da Slovenija zaradi trenutnega stanja v državi ne bi smela predsedovati Svetu EU-ja, v zadnjem letu zvišal za 16 odstotnih točk, s 34 na 50 odstotkov.

Javnomnenjsko anketo je Mediana izvedla med 20. in 21. aprilom 2021 z metodo spletnega anketiranja. V njej je sodelovalo 505 polnoletnih Slovencev, navajajo slovenski mediji.

Mediana sicer velja za

prejšnji oblasti naklonjenega izvajalca anket.

“Da polovica Slovencev meni, da Slovenija ne bi smela prevzeti predsedovanja Svetu EU, ne preseneča,” pa je na spletnem omrežju Twitter čivknila Tanja Fajon, voditeljica stranke Socialnih demokratov (SD).

“Škoda je narejena. Zaupanje je načeto predvsem zaradi napadov na novinarje, posegov v medijev, pravosodje, policijo, temeljne svoboščine, kršitev ustave,” je anketo Mediane mediju primerno komentirala Fajonova.

(mbo)