Kot poroča Russia Today, ekonomski analitiki širom sveta opozarjajo, da se lahko indijsko gospodarstvo skrči zaradi naraščajočih primerov Covid-19 in epidemije, ki jo zvezne oblasti le stežka brzdajo. Za nameček je ta najbolj prizadela zvezno državo Maharaštra, v kateri se nahaja indijska finančna prestolnica Mumbai, ki je postal epicenter drugega indijskega vala.

V Indiji je covid-19, poročajo svetovne tiskovne agencije, po zadnjih podatkih zahteval več kot 201.000 smrtnih žrtev. Ne samo to- skoraj 3300 žrtev so zabeležili samo v zadnjem dnevu, kar je največje zabeleženo dnevno število in nov neslaven rekord.

Hkrati so zabeležili še 360.000 novih okužb, kar je največji dnevni prirast okužb na svetu, pripisujejo pa ga tako novi različici virusa, kot množičnim političnim in verskim dogodkom. V bolnišnicah širom države primanjkuje postelj, zdravil, kisika in tudi osebja.

Množični verski obredi so odločilno poslabšali epidemijo na indijskem podkontinentu. (foto: Prabhala Raghuvir on Pexels.com)

Najnovejši porast primerov koronavirusa v Indiji bo zelo verjetno upočasnil tretje največje azijsko gospodarstvo, ki si sploh še ni opomoglo od lanske upočasnitve, ki jo je prav tako povzročila pandemija, še zatrjujejo ekonomisti, ki že revidirajo prejšnje napovedi o potencialni gospodarski rasti.

Analitiki tako predvidevajo, da se bo BDP države od aprila do junija zmanjšal za približno 1,5%. Pričakuje se, da bo indijsko gospodarstvo v celotnem proračunskem letu, ki se konča marca 2022, vendarle zrastlo za 10,5%.

“Glede na razširjene blokade, ki jih opažamo po državah, to število- in glede na prejšnje napovedi- ostaja negativno, vendar še vedno mislimo, da bo v končnici to pomenilo dvomestno rast za Indijo,” je neimenovani analitik dejal za medije. Pred pandemijo so ekonomisti pričakovali tudi 25% rast.

Britanska vlada je prejšnji konec tedna sporočila, da ne poseduje viška zdravil, ki bi jih lahko poslala Indiji.

Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) je sicer ob tem včeraj sporočila, da so indijsko dvojno mutirano različico koronavirusa zabeležili v najmanj 17 državah po svetu. O največ primerih poročajo iz Indije, Združenega kraljestva, ZDA in Singapurja, so navedli v WHO.

Ekonomisti odgovarjajo, da so sedanje omejitve bolj lokalizirane in osredotočene na storitve, v primerjavi s tistimi, ki so bile uvedene v prvem valu okužb. “Imamo dovolj-sicer nezanesljivih- dokazov o tovarnah v državi Maharaštra, ki lahko kljub zaporam delujejo s 100-odstotno zmogljivostjo,” še sporočajo.

(mbo)