Prvi del prvomajskih praznikov oz. kar počitnic, glede katerih Slovenija znotraj EU pravzaprav uživa poseben privilegij, je za nami.

Pred drugim vrhuncem, ki ga bo obeležilo za bolj toplo- čeravno nestabilno- vreme, pa je morda še najbolje, če naredimo primerjavo med trenutnim epidemijskim stanjem v Sloveniji in na Hrvaškem. Ta za večino Slovencev ostaja poglavitni cilj oddiha tudi v bližajočem se poletju.

S Hrvaške so danes prišle na prvi pogled zastrašujoče številke,

a je epidemija ponovno v padu. V zadnjih 24 urah so zabeležili 2904 nove primere, umrlo je 44 ljudi, skupno število smrtnih primerov pa je preseglo 7000.

Do danes je bilo skupno testiranih 1.784.547 ljudi, od tega 12.032 v zadnjih 24 urah. Število aktivnih primerov na Hrvaškem danes znaša 14604, so sporočili iz državnega štaba civilne zaščite. Od tega je v bolnišnicah po državi 2.278 bolnikov, spet od tega 253 na respiratorjih.

Od 25. februarja 2020, ko je bil na Hrvaškem zabeležen prvi primer okužbe, je do danes zabeleženih 327.737 okužb z novim koronavirusom. Od tega je umrla 7.001 oseba, ozdravelo pa je skupno 306.132 ljudi, od tega 1.586 v zadnjih 24 urah. Trenutno se v samoizolaciji nahaja 32.732 oseb.

Vključno s 27. aprilom je bilo porabljenih 812.984 odmerkov cepiva, cepljenih pa 639.564 ljudi. S prvi odmerkom so cepili 463.710 ljudi, z drugi odmerek pa 173.420 ljudi. Za 2.434 ljudi teh podatkov ni.

Hrvaška je blizu množičnega cepljenja državljanov, zdravstveni sistem je popolnoma pripravljen odgovoriti na vse zahteve, je na svojem Twitter profilu danes poudaril hrvaški minister za zdravje.

Hrvaški minister za zdravje Vili Beroš je sicer danes na spletnem omrežju Twitter sporočil, da je Hrvaška presegla milijon prejetih in razdeljenih odmerkov cepiv, tako da so že zelo blizu končnemu cilju: množičnemu cepljenju državljanov.

“Presegli smo 1.000.000 cepiv, prejetih in distribuiranih po vsej Hrvaški,” je zapisal, kasneje pa za medije dejal, da poleg novih 95.940 odmerkov cepiva Pfizer na hrvaško tržišče prihaja tudi velika količina drugih cepiv. Hrvaški bo tako še pred poletno turistično sezono zelo verjetno uspelo pocepiti vse rizične skupine prebivalstva, hkrati s tem pa seveda poteka tudi cepljenje vseh ostalih.

Epidemiologinja Grilc: pandemija še aktivna, a se umirja. Slabši so tudi podatki o stopnji hospitalizacije, saj je ta v kar 20 državah, med njimi tudi v Sloveniji, še vedno visoka. Slovenija je v skupini 16 držav, kjer so trendi glede umrljivosti že bolj ugodni.

Kot je na današji redni tiskovni konferenci sporočila vlada RS, so včeraj v Sloveniji opravili 2007 PCR testov na novi koronavirus, pozitivnih pa je bilo 398. Včeraj so opravili tudi 4143 hitrih testov na okužbo z novim koronavirusom.

Delež pozitivnih testov je bil 19,8-odstoten. Sedemdnevno povprečje potrjenih okužb je padlo na 606. V bolnišnicah se zdravi 621 bolnikov s covidom-19, 155 jih potrebuje intenzivno zdravljenje. Včeraj je umrlo 15 covidnih bolnikov.

Znižalo se je tudi število aktivnih okužb, ki po oceni NIJZ znaša 9252. Počasi se znižuje tudi 14-dnevna incidenca okužb, ki je že padla pod 500 in trenutno znaša 437.

Cepilni centri bodo v prihodnjih dneh, ko bo v Sloveniji predvidoma na voljo okoli 120.000 odmerkov cepiva proti covidu-19, stopnjevali cepljenje, pri tem jim bodo po potrebi pomagali pripadniki Slovenske vojske in Civilne zaščite, pa je napovedal slovenski minister za zdravje Janez Poklukar.

Prebivalstvo ob tem naproša, naj se na cepljenje prijavijo in se cepljenja, ko bodo nanj povabljeni, tudi udeležijo. “Epidemijo covida-19 bomo,” poudarja Poklukar, “obvladali le s ključnim orožjem; cepivom, ki je varno in učinkovito.”

V prihodnjih dneh je v vseh zdravstvenih domovih pričakovati tudi implementacijo aplikacije, ki bo poenostavila administrativni del procesa cepljenja. Začeli bodo tudi pilotno testiranje aplikacije za naročanje na cepljenje proti covidu-19, ki jo bodo po odpravi porodnih krčev začeli uvajati po vsej Sloveniji, še napoveduje minister za zdravje.

Primerjava grafov, ki predstavljajo gibanje epidemije po več kazalcih, sicer kaže, da je ta na Hrvaškem in v Sloveniji vrh dosegla v ti. adventnem in božično-novoletnem obdobju.

10. decembra so tako na Hrvaškem zabeležili največ novih primerov okužbe in sicer 4.620, vendarle pa v tretjem valu, v začetku tega meseca, številke niso bile dosti nižje. Osmega aprila so tako zabeležili 3.217 novih primerov okužbe. Največji smrtni davek je epidemija terjala 16. decembra, ko je na Hrvaškem vzela 92 življenj, v tretjem, aprilskem valu pa prav včeraj, ko je umrlo 52 ljudi.

V Sloveniji smo največ novih primerov okužbe zabeležili 6. januarja letos in sicer 3.354, največ smrti pa 8. decembra in sicer 66. Sedemdnevno povprečje je takrat znašalo 53 smrtnih primerov. Žalostna dvomestna števila so se nato v tretjem valu ponovila še ob začetku in koncu marca (1. in 30.) ter 10. in 22. aprila, a “k sreči” nikoli ni ugasnilo več kot 18 življenj.

Povečan obseg cepljenja– v kombinaciji z odgovornejšim vedenjem in posledičnim rahljanjem ukrepov v večini evropskih držav- vendarle vliva upanje, da bo virusne nočne more kmalu konec.

(mbo)