Ko se je Indija soočila z eksplozijo novih okužb s Covid-19, je Rusija svojemu pomembnemu partnerju v okviru skupine BRICS nemudoma poslala dve letali, polni medicinske opreme, poroča Russia Today (RT).

Pošiljka je vključevala prepotrebne ventilatorje in odmerke protivirusnega zdravila Favipiravir. Uradna Moskva jo je napovedala v sredo, v New Delhi pa je prispela že naslednjega dne, v četrtek, še poroča RT.

Odločitev o pošiljanju pomoči je bila sprejeta po telefonskem pogovoru med indijskim premierjem Narendro Modijem in ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom, ki ga je indijski vodja države javno označil kot “odličen pogovor s prijateljem”, tudi “o dvostranskem sodelovanju”.

Rusija je v Indijo nemudoma poslala sve letali nujne medicinske opreme. (fotografija je simbolična)

“Vlada je sprejela odločitev o pošiljanju pomoči za boj proti izbruhu epidemije novega koronavirusa v duhu prijateljstva, še posebej privilegiranega strateškega partnerstva med Rusijo in Indijo,” pa so sporočili iz ruskega zunanjega ministrstva in potrdili, da tovor vključuje koncentratorje kisika, naprave za umetno prezračevanje pljuč in antikoagulacijska zdravila.

Pomoč je sledila javnemu priznanju Modija, da se država le stežka bori z zadnjim valom okužb. “Bili smo samozavestni, po dobrih rezultatih po prvem valu preveč optimistični, zdaj smo pretreseni in spet na tleh,” bi lahko povzeli njegove besede.

V začetku tedna je ameriški državni sekretar Antony Blinken napovedal, da bo tudi Washington Indiji zagotovil dodatno pomoč, medtem pa je v Indijo že prispela pomoč Velike Britanije. Kot odgovor na donacijo Moskve se je “dolgoletni in preizkušeni partnerici države- Rusiji” zahvalil tudi tiskovni predstavnik indijskega ministrstva za zunanje zadeve Arindam Bagchi.

Po podatkih univerze Johns Hopkins ima Indija trenutno drugo z novim koronavirusom najbolj okuženo populacijo na celotnem planetu, takoj za ZDA.

Medtem ko je epidemija v Rusiji- kot v večini slovanskega sveta– dosegla svoj vrhunec konec lanskega leta, Indija šele zdaj doživlja bolj smrtonosni drugi val, dnevne okužbe pa so v četrtek dosegle novo najvišjo vrednost; našteli so kar 380 tisoč novih primerov.

Za primerjavo: v letu 2020 niso od tam enkrat samkrat poročali o šestmestnem številu okužb v 24-urnem obdobju. Tudi število smrtnih žrtev se je, žal, močno povečalo.

(mbo)