Primorske novice: med trupi letal Pipistrela odkrili migranta

Kot poročajo Primorske novice, so v skladišču ajdovskega podjetja Pipistrel v sredo okoli 13.30 med razkladanjem tovora naleteli na nevsakdanji prizor.

Iz zaplombiranega tovornjaka, ki je prispel iz Srbije, je ob dostavljenemu prispel še s poslom nedogovorjeni tovor. V zadnjem delu tovornjaka sta se namreč skrivala mlada Pakistanca, ki so ju nato policisti odpeljali v ljubljanski azilni dom, še poročajo.

Že pred dnevi na Celjskem razbili tihotapsko mrežo

Spomnimo, da je 19. aprila spletni medij RegionalGoriška podrobneje poročal o zaključku obsežne preiskave kaznivih dejanj prepovedanega prehajanja meje ter izdaje tajnih podatkov.

Kriminalisti so raziskali najmanj štiri primere organiziranih prevozov ilegalnih migrantov in sicer državljanov Pakistana, Afganistana in Bangladeša, ki so potekali iz Hrvaške in preko Slovenije v smeri Italije, je takrat poročal omenjeni medij.

“V dveh primerih so policisti posamezne člane združbe z 58 migranti in dvema voznikoma ustavili med prevozom v Italijo. V dveh primerih pa je kriminalna združba ilegalne migrante uspela uspešno prepeljati čez ozemlje Slovenije v Italijo,” je takrat objavila slovenska policija.

Na mejah nič novega, bi lahko rekli. Težave se selijo tudi v notranjost.

Šok se je stopnjeval, ko so med samo preiskavo kriminalisti zaznali, da kriminalna združba razpolaga z občutljivimi podatki o aktivnostih policije. V nadaljevanju so policisti ugotovili, da s posameznimi člani kriminalne združbe sodeluje uslužbenec sodišča, in sicer sodni zapisnikar kazensko preiskovalnega oddelka Okrožnega sodišča v Celju.

Ta je bil na sodišču zaposlen od leta 2018, v nasprotju s svojimi dolžnostmi varovanja tajnih podatkov in iz koristoljubja pa je sporočal tajne podatke članom kriminalne združb in jih obveščal o kriminalističnih aktivnostih zoper njih ter tudi o izvajanju prikritih preiskovalnih ukrepov. Razkril jim je tudi najmanj 100 dokumentov sodišča.

Zapisnikar je od takrat v priporu, dobil pa je tudi odpoved delovnega razmerja. Na celjskem okrožnem sodišču so potrdili, da je imel zapisnikar glede na naravo svojega dela na delovnem mestu dostop do določenih, tudi zaupnih podatkov.

Dodali so tudi, da nobena institucija, žal tudi sodišče ne, ne more stoodstotno zagotoviti, da ne bi prišlo do takih primerov. Da nadzorni mehanizmi delujejo, pa se odraža tudi v dejstvu, da je bil konkretni primer tudi odkrit, so še sporočili s sodišča.

Osumljenci so sicer stari od 22 do 50 let, starejši med njimi pa so stari znanci policije. Glede na navedena državljanstva in obseg ter območje delovanja lahko sklepamo, da gre za Albance.

(mbo)

Oddajte komentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

Website Built with WordPress.com.

Navzgor ↑

%d bloggers like this: