Hamas znova po Izraelu, ta zdaj napada palestinski “Metro”

Vodilna vest spletne naslovnice britanske BBC je tudi tokrat posvečena vojni na Bližnjem vzhodu. Ta se, ob pričakovanem večanju števila žrtev na obeh straneh, stopnjuje.

Trenutno poteka napad izraelske vojske (IDF) na tako imenovani Metro. Gre za mrežo podzemnih tunelov, ki jo palestinska teroristična organizacija Hamas uporablja za svoje vojaške in logistične potrebe.

Trenutna spletna naslovnica BBC.

BBC tudi opozarja, da se pozivi k ustavitvi spopadov vrstijo iz ure v uro in prihajajo z vseh koncev sveta. Medtem pri ConflictNews na svojem TW profilu opozarjajo, da se je ob približno 12:30 začel nov raketni napad Hamasa na izraelske položaje severno in vzhodno od Gaze. Kakšne pol ure kasneje so vest dopolnili s številom žrtev, ki jih je napad povzročil na območju mesta Ashdod; teh naj bi bilo osem.

Današnji razvoj dogodkov, s katerimi obnovljeni konflikt med Izraelom in palestinskimi militanti vstopa v drug teden:

Izrael je izvedel nekaj najbolj obsežnih zračnih napadov, odkar so se začeli boji. Usmeril jih je proti objektom militantne skupine Hamas in domovom več njegovih poveljnikov in sicer v 20-minut trajajoči operaciji, ki jo je izvedel davi, še pred sončnim vzhodom.

Infrastrukturna škoda je obsežna: poškodovani so številni domovi, glavne ceste in daljnovodi v Gazi, stiska in tesnoba tamkajšnjih prebivalcev pa se povečujeta. “Pripravljal sem se na smrt. Pomiril sem se s tem,” je za BBC dejal neki palestinski humanitarni delavec.

Današnji raketni napad Hamasa na Izrael.

Izraelski nočni napadi so bili posledica palestinskih pred tem, ko so militanti izstrelili rakete proti jugu Izraela. Sirene za nevarnost so na z vojno prizadetem območju tulile ves dan; več ljudi je bilo ranjenih, ko je ena slednjih zadela stanovanjsko hišo.

Medtem se stopnjujejo mednarodni pozivi k premirju. Egiptovska vlada je sporočila, da se njihova država “zelo trudi doseči premirje … in upanje še vedno obstaja”.

IDF naj bi v enem svojih napadov na Gazo likvidirala Husama Abu Harbida, vrhovnega poveljnika palestinske skupine Islamski džihad.

Hamasovi militanti še naprej izstreljujejo rakete v južni Izrael. Tamkajšnje oblasti zatrjujejo, da je bila koncentracija raketnega ognja v zadnjem tednu najvišja doslej zabeležena.

(mbo)

Oddajte komentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

Website Built with WordPress.com.

Navzgor ↑

%d bloggers like this: