Hrvaški mediji: “Led je prebit. Kar se dogaja v Nemčiji, bi se lahko ponovilo na Hrvaškem!”

Skupna ugotovitev hrvaških medijev po včerajšnjih lokalnih volitvah je, da sta obe največji stranki- HDZ in SDP– doživeli polom. Gre za še en korak v razgradnji “partnerstva” omenjenih strank, ki se bo nadaljeval, še posebej če bo “Možemo!” dokončno osvojil Zagreb.

Politologi menijo, da bo sicer HDZ, kot vedno, še vedno pokrit s povolilnim inženiringom in nadaljnjim nadzorom v številnih manjših skupnostih, je pa po drugi strani SDP dosegel dno z zgolj enomestnimi odstotki podpore v Zagrebu in Splitu.

“Za tiste, ki spremljajo delo- še bolje povedano: nedelo- stranke SDP na lokalni ravni, takšni rezultati niso presenečenje,” denimo pišejo. “SDP je bila leta v veliki meri zgolj iluzija stranke, ker v več kot 90% Hrvaške nima kadrovske infrastrukture, ki bi bila vredna omembe,” dodajajo.

V Zagrebu po novi poti, vsaj zdi se tako.

Za zagrebške zmagovalce, domnevno neodvisno platformo “Možemo!” (“Zmoremo!”) menijo, da so prebili led in dobili priložnost pokazati, kakšno bo videti njihovo- domnevno zares neodvisno- vladanje. Če jim uspe, bi lahko čez tri leta imeli priložnost za zmago na državnih volitvah; tako kot bodo čez nekaj mesecev Zeleni v Nemčiji imeli priložnost zmagati na volitvah v Bundestag.

V naslednjih treh letih bo torej večina pozornosti sosednje države usmerjena v Zagreb, kjer se bo odločalo tako o prihodnosti hrvaške levice kot tudi hrvaških državnih oblasti. Tako HDZ kot SDP sta pri koncu svoje vplivnosti; domnevno leva stranka sicer mnogo bolj. HDZ bo izgubo položajev in poraz kompenziral z osvajanjem okrajev, še menijo, kar sicer ne pomeni veliko, a je vsaj nekaj.

Duopol HDZ-SDP je na Hrvaškem doživel boleč poraz!

SDP je največji poraženec, Pedja Grbin pa je z vodenjem stranke pogorel na celi črti. “Morda ni imel veliko časa, a tudi tistega, kar bi moral, ni storil,” še menijo hrvaški poznavalci. Navsezadnje je o obsegu padca SDP še najbolj zgovoren podatek, da zdaj v Splitu ali Šibeniku dobijo zgolj sedem ali osem odstotkov glasov.

Ponovno poudarjajo, da so resnični zmagovalci tokratnih volitev pri “Možemo!” (“Zmoremo!”), ker ima Zagreb simbolno in realno dimenzijo kot resnično središče države. Če Tomašević in ekipa v prihajajočem obdobju dokažejo, da so sposobni voditi tako velik sistem, bi lahko v ne tako oddaljeni prihodnosti naredili velik preskok tudi v državni politiki, ocenjujejo na Hrvaškem.

(mbo)