Slovenska tiskovna agencija (STA) poroča, da je včeraj steklo zbiranje najmanj 30.000 podpisov volivcev v podporo pobudi za začetek postopka spremembe ustave, ki jo je vložila stranka Resni.ca. Zbiranje podpisov bo potekalo do vključno 14. julija, še poroča STA.

Pobudniki želijo s spremembo ustave doseči, kot navajajo, prepoved prisilnega cepljenja in še bolj sporno diskriminacijo na podlagi cepljenja.

Resni.ca sicer nima lastne spletne strani, za platformo pa zato izkorišča druga družbena omrežja/spletišča. Na FB se tako predstavlja kot “nova stranka, vznikla iz državljanskega gibanja, ki s seboj prinaša novost: drugačno politiko, ki deluje le v korist državljanov.”

Protestniki so v zvezi z razvojem dogajanja jasni in neposredni.

Iz dostopnih podatkov izvemo, da je prejela dobrih 38 tisoč všečkov in ima slabih 42 tisoč sledilcev. Objavili so tudi video z napotki, “kako oddati podpis za svobodo vseh nas”. “NE CEPIVU – DA SVOBODI!” so še zapisali.

Vse informacije so objavljene tudi na uradni spletni strani pobude: www.necepi.me

Pri pobudi zatrjujejo, da je ustava v zvezi s tem kristalno jasna: “Nikogar ni mogoče prisiliti k cepljenju. Cepljenje je možno zgolj na podlagi svobodne privolitve posameznika, ob upoštevanju mednarodnih kodeksov, konvencij in deklaracij o varstvu človekovih pravic in dostojanstva človeškega bitja v zvezi z uporabo biologije in medicine ter medicinske etike in deontologije.”

Nikogar ni mogoče prisiliti k cepljenju, vztrajajo pri stranki in gibanju.

Kot izhaja iz vložene pobude, pobudniki predlagajo spremembo dveh členov ustave in sicer 18. in 51. člena. V 18. člen- ta govori o prepovedi mučenja- bi med drugim dodali, da interesi znanosti in družbe ne smejo prevladati nad interesi in koristjo posameznika.

Še bolj sporen je po njihovem mnenju 51. člen; ta govori o pravici do zdravstvenega varstva. Vanj bi med drugim dopisali, da nikogar ni mogoče prisiliti k cepljenju.

(mbo)