V zvezi s pandemijo novega koronavirusa je sinoči svoje videnje razvoja dogajanja na svetovni mnenjski platformi “Project Syndicate” podal tudi Carl Bildt, nekdanji švedski premier, zunanji minister in tudi dober znanec in poznavalec Balkana.

Spomnimo: Carl Bildt je bil švedski zunanji minister med letoma 2006 in 2014, švedski premier pa od 1991 do 1994. Je tudi eden najzaslužnejših za oblikovanje in sprejetje Daytonskega mirovnega sporazuma, s katerim se je končala vojna v BiH in večletna morija na Balkanu.

Bildt v svojem pisanju za omenjeni portal opozarja, da je do dokončne svetovne zmage nad virusno pošastjo- vmesni dobljeni bitki s cepivi navkljub- še daleč. “Razlog za globalno oživitev bolezni je dobro znan. Različica Delta, ki je zdaj prepoznana v 111-ih državah, je bistveno bolj nalezljiva kot prejšnji sevi SARS-CoV-2 in se zelo hitro širi,” navaja Bildt.

By Joakim Berndes – Own work, CC BY-SA 4.0,
https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=55988945

Medtem ko bogate države postajajo samozadovoljne, mnoge druge postajajo obupane zaradi pomanjkanja cepiv, respiratorjev, kisika ter zalog za testiranje in zaporedje.

Z vzponom različice Delta v bistvu letijo na slepo.

6. julija je tehnična služba Svetovne zdravstvene organizacije za COVID-19 opozorila, da obstaja več kot 20 držav, “ki imajo eksponentno rast v vseh… regijah sveta”.

“Da,” še navaja Bildt, “proizvodnja cepiv hitro narašča, voditelji farmacevtske industrije pa govorijo o tem, da bi letos proizvedli 11 milijard odmerkov (toliko, kot je potrebno za 70-odstotno stopnjo imunizacije). Nikar ob tem ne pozabimo na 3-4 milijard letnih odmerkov cepiva, ki jih svet že potrebuje za boj proti drugim boleznim.”

Celotno razmišljanje uglednega državnika si lahko preberete na sledeči povezavi: https://www.project-syndicate.org/commentary/covid19-new-variants-threaten-progress-by-carl-bildt-2021-07