Kot ugiba večina medijev na Hrvaškem, utegne ukinitev epidemioloških ukrepov v Veliki Britaniji spremeniti režim prehoda hrvaške meje. Kot neuradno ugotavlja Jutarnji list, je najverjetnejša možnost uvedba testiranja za vse Britance, ne glede na to, ali so cepljeni ali ne.

Da so zelo blizu sprejetja takšne odločitve, so potrdili tudi v hrvaškem epidemiološkem štabu, kjer pa znova poudarjajo, da so tudi cepljeni ljudje lahko prenašalci bolezni, čeprav nimajo simptomov bolezni, ki jo povzroča covid-19.

Zato so mnenja, da bi bilo pri zmanjšanju možnosti “uvoza” virusa- še posebej v času hitro prevladujočega delta seva- potrebno testirati prav vsakega obiskovalca iz Velike Britanije.

So pa v štabu že potrdili, da uvedba karantene za tiste, ki nimajo testa in niso preboleli covida, mejo pa nameravajo prečkati s potrdilom o negativno opravljenem testu, za Hrvaško ni sprejemljiva opcija.

Skoraj sočasno pa na hrvaškem jugu svarijo, da evforija, ki nastaja okoli domnevne invazije britanskih gostov na Hrvaško- ta naj bi sledila po 19. juliju, ko so Britancem odpravili omejitve potovanja- nima podlage v trenutnih rezervacijah prihodov na Jadran, niti v letih iz te države na Hrvaško.

Britanci so namreč lahko celotno pomlad do zdaj neovirano prihajali na Hrvaško, opozarjajo hrvaški turistični delavci, vendar so jim oblasti po vrnitvi ustvarjale težave, saj so morali nastopiti 10-dnevno izolacijo s kar tremi PCR testi.

A to je veljalo malodane za vse evropske države, iz katerih so se Britanci vračali. Namesto treh zdaj zadostujeta dva PCR testa, pa tudi samoizolacijo so oblasti ukinile. A to po mnenju poznavalcev ne bo privedlo do kakršne koli invazije Britancev: število njihovih prihodov trenutno predstavlja petino običajnega turističnega prometa.

Opažajo le obuditev že ustaljenih letalskih povezav med državama

Novo mednarodno letališče v Splitu je še vedno najboljši pokazatelj razpoloženja britanskih turistov do hrvaških destinacij. Britansko tržišče je bilo tam vedno najbolj prisotno,a letos spomladi so bile številne linije, ki obratujejo že leta, izbrisane iz voznega reda vse do včerajšnjega dne. Leteli sta le Croatia Airlines in British Airways, sicer večkrat na teden.

Novo splitsko letališče, vsaj kar se tiče britanskih potnikov, še vedno sameva.

Po odpravi ukrepov v Veliki Britaniji so letalske družbe ponovno uvedle nekatere linije. “Vendar ne more biti govora o kakšnih množičnih prihodih, saj bomo do konca julija imeli le 40 letov iz Britanije v Split, v predpandemičnih letih pa jih je bilo več kot 100 na teden,” besede Mate Melvana s splitskega letališča navaja časnik Slobodna Dalmacija.

“Ker lahko Britanci na Hrvaško pridejo le z letalom, je jasno, da njihovo število v prihodnjih tednih na vseh razpoložljivih sedežih ni takšno, da bi kdor koli upravičeno širil strah, da bodo delta sev virusa razširili tudi pri nas. Trenutni vozni red je bil dogovorjen in objavljen pred tremi ali štirimi tedni; zdaj imamo torej pet letalskih prevoznikov iz Velike Britanije, še enega pa pričakujemo avgusta. Nekateri imajo le en let, nekateri bodo avgusta šele začeli z letenjem.”

Hrvati trenutno največjo nevarnost predstavljajo sami sebi, še menijo v Splitu

“Zato razlogov za paniko glede tega ni, saj vsak dan v Splitu pristane približno 60 letal, od tega le tri ali štiri iz Velike Britanije, z zasedenostjo približno 60-65 odstotkov potniške kabine,” umetno ustvarjeno paniko razčlenjuje Melvan, ki je tako minoriziral strah, da bodo Britanci v Dalmaciji razširili epidemijo.

“Na žalost smo trenutno največja nevarnost za sebe zaradi COVID-19 prav mi, ker imajo gostje, ki pridejo k nam, ti. COVID potne liste, kar pomeni, da so cepljeni, PCR negativni ali pa so bolezene preboleli. Za razliko od hrvaških gostiteljev, ki v veliki večini sploh niso cepljeni, razen zaposlenih v turističnem sektorju.”

Promet se na letališče sicer vztrajno vrača, a večino turističnih povezav trenutno predstavljajo tiste s Skandinavijo.

Mediji na Hrvaškem še opozarjajo, da je povsem neprimerno primerjati tudi hrvaški turizem in prihode iz Velike Britanije s tistimi v Španiji. Preprosto: približno 18 milijonov (!!) Britancev vsako leto dopustuje v Španiji, kar je le malo manj kot število vseh turistov na Hrvaškem na letni ravni. Samo na Baleari letno gostijo 3,7 milijona Britancev, celotno Hrvaško pa je v najboljšem letu (2019) obiskalo skupaj nekaj manj kot 900.000 gostov z Otoka.

Najbolj prizadeti zaradi zdesetkanih prihodov lani in letos so sicer v Dubrovniško-neretvanski in Splitsko-dalmatinski županiji; po negativni statistiki izstopajo zlasti Dubrovnik, Split in Hvar, kjer jih je bilo največ. Tako je v prvi polovici leta v srednjo Dalmacijo prispelo le 2003 britanskih gostov, ki so ustvarili približno 11 tisoč nočitev.

(mbo)