Kot poroča Slovenska tiskovna agencija (STA), bo Slovenija poglobljeno preučila celotno poročilo o stanju vladavine prava, ki ga je danes objavila Evropska komisija (EK).

Tako so se na objavo odzvali na ministrstvu za zunanje zadeve (MZZ). Napovedali so še, da bo Slovenija tudi kot predsedujoča Svetu EU dejavno prispevala k nadaljnji obravnavi poročila.

Slovenija pozdravlja objavo drugega letnega poročila o stanju vladavine prava v EU, še sporočajo z MZZ ter dodajajo, da Slovenija že vse od same pobude naprej podpira mehanizem za spremljanje vladavine prava, pripravo letnih poročil EK in na tej osnovi izvedbo letnega dialoga o vladavini prava.

Dodali so, da letošnje poročilo v primerjavi z lanskim upošteva tudi implementacijo ugotovitev, razvoj dogodkov in pregled napredka po posameznih področjih, vključuje pa tudi vidike v povezavi z razmerami zaradi pandemije covida-19.

PV Janez Janša zagovarja določene poteze Madžarske in Poljske, ki sta najbolj na udaru Evropske komisije.

Na slovenskem pravosodnem ministrstvu pa so medtem ocenili, da je iz danes objavljenega poročila o vladavini prava na določenih področjih, za katera je pristojno ministrstvo, opazen napredek. Ostajajo pa nekateri izzivi, ki pa jih že naslavljajo, so zapisali v odzivu na poročilo EK.

Evropska komisija je med drugim izrazila zaskrbljenost, ker Slovenija še vedno ni predlagala delegiranih tožilcev za evropsko javno tožilstvo. V odzivu so na ministrstvu glede tega zapisali zgolj, da so 9. julija objavili nov javni poziv državnim tožilcem k vložitvi kandidatur.

Dodali so, da glede trajanja sodnih postopkov še vedno izstopajo kazenski postopki glede gospodarskega in finančnega kriminala. V poročilu je tudi izpostavljeno podaljšanje postopkov na prvi stopnji pred upravnim sodiščem. Obe problematiki ministrstvo že naslavlja.

SD: Stanje vladavine prava v Sloveniji se zaradi Janševe vlade močno poslabšuje

Pričakovano pa so se na poročilo najprej in najbolj ostro med vsemi opozicijskimi strankami odzvali pri Socialnih demokratih (SD). Slednji ocenjujejo, da je danes objavljeno poročilo Evropske komisije o vladavini prava v Sloveniji potrdilo, na kar opozarjajo že dolgo: da se stanje vladavine prava v Sloveniji zaradi vlade Janeza Janše močno poslabšuje.

Najbolj oster odziv na poročilo je do sedaj podala voditeljica SD Tanja Fajon.

Vladavina prava ne pomeni, da je vlada Janeza Janše nad zakoni ali da lahko ena politična stranka ali koalicija ugrabita državo za uveljavljanje svojih strankarskih interesov, so zapisali v sporočilu za javnost.

Predsednica SD Tanja Fajon je še poudarila, da danes predstavljena priporočila ne smejo ostati samo črka na papirju ali brezzobi tiger, temveč morajo služiti temeljiti razpravi ter konkretnim ukrepom, ko je to za zaščito osnovnih demokratičnih postulatov nujno potrebno, še poroča STA.

(mbo)