Kot so sinoči poročali hrvaški mediji, je v dobrem mesecu dni prišlo še do petega samomora med pripadniki oboroženih sil slovenske južne sosede. MORH (Ministarstvo obrane Republike Hrvatske) je v zvezi s tem za pomoč že angažiral psihologe, zadnja žrtev pa je vojakinja iz območja Vukovarsko-srijemske županije. Omenjena si je življenje sicer odvzela izven vojašnice, trenutno pa njenega samomora ne povezujejo s službenimi aktivnostmi oz. obvezami.

Kot so ob tem sporočili iz MORH-a so “pripadniki oboroženih sil izbrana in usposobljena skupina za učinkovito delovanje in delovanje v posebnih okoliščinah, vendar niso imuni na neželene učinke, s katerimi se srečujejo.”

“Kriminalistična preiskava poteka,” še navaja ministrstvo, “policisti, Vojaška policija in pristojno državno pravobranilstvo pa ugotavljajo okoliščine dogodka. Zaradi nesrečnega dogodka obrambni minister Mario Banožić ter uslužbenci obrambnega ministrstva in hrvaške vojske izrekajo sožalje družini pokojne,” piše v izjavi. “Poudarjamo, da vojaški psihologi izvajajo preventivne in podporne dejavnosti za ublažitev takšnih možnih posledic,” so še sporočili s hrvaškega ministrstva za obrambo.

Spomnimo; tragično preminuli vojak je peti pripadnik hrvaške vojske, ki je umrl v dobrem mesecu dni. V zagrebški županiji so našli mrtva dva vojaka, po enega pa v bjelovarsko-bilogorski in varaždinski županiji.

V zvezi s tem pri MORH-u navajajo, da se samomori pojavljajo na skoraj vseh področjih, vključno z oboroženimi silami Hrvaške kot delu družbe. Po podatkih ministrstva za notranje zadeve število samomorov v oboroženih silah ne odstopa glede na število samomorov med celotnim prebivalstvom Republike Hrvaške v letu 2020. Tako je bilo leta 2020 med prebivalstvom Republike Hrvaške zabeleženih 566 samomorov, kar je približno 14/100.000, stopnja samomorilstva v oboroženih silah pa je bila 5,26/10.0 000, so še sporočili z ministrstva za obrambo.

Pet vojakov ni prestalo testa na prepovedane droge, eden teh delal na varovanju državnega in vojaškega vodstva

Hrvaško javnost pa je hkrati presenetila še ena negativna novica povezana s Hrvaško vojsko (HV).

Kot je pokazala preiskava, s katero so javnost seznanili v sinočnjem Dnevniku Nove TV, so bili štirje specialci in pripadniki poveljstva specialnih sil hrvaške vojske že dalj časa pod budnim očesom nadrejenih, na nenapovedanem testiranju na prisotnost prepovedanih drog pa se je izkazalo, da so njihovi sumi upravičeni: testa na mamila niso prestali, neuradno pa naj bi šlo za kokain. V ločeni akciji pa je bil na enakovreden test pozitiven tudi pripadnik vojaške policije, ki je sodeloval pri varovanju večine pomembnih državnih dogodkov, ki se jih udeležujeta vojaški in državni vrh. Tudi vojaški policist naj bi bil že dalj časa pod lupo pristojnih.

Morebitno povezanost primerov še preiskujejo, zoper vse pa bo vsekakor uveden disciplinski postopek, so napovedali pri MORH. “Primere poleg vojaške policije preiskuje tudi tožilstvo. Ugotoviti je treba tudi, ali je prišlo do kršitev varnosti ne le med kontrolami in ali je vojaška obveščevalna služba vedela, kaj se v sistemu dogaja. Peterici zato grozi nečasten odpust iz HV.”

Helikopterja HRZ HV na poti v vojaško bazo Divulje pri Splitu.

Vse naj bi se dogajalo v zadnjih tednih. Ali so drogo prinesli v vojašnico in jo zaužili v uradnih prostorih ali zunaj nje, kako dolgo, pa tudi v kakšnih količinah – tega uradno nihče ne razkriva. Za zdaj ni potrditve, ali so imeli pomočnike in ali je kdo od njih že tihotapil mamila v vojaških krogih ali izven njih. Najmanj eden naj bi bil v oboroženih silah tudi častnik.

Hrvaški strokovnjaki sicer navajajo, da se kokain najpogosteje uporablja, ker v telesu ostane dosti manj časa v primerjavi z marihuano in nekaterimi lažjimi drogami. Vsakovrstno in vsakokratno uživanje mamil in alkohola predstavljata varnostni problem hrvaških oboroženih sil; ne samo zaradi posledic uživanja, temveč tudi zaradi zasvojenosti, ki lahko vodi te osebe do kaznivih dejanj, ki lahko povzročijo varnostno tveganje za vojsko in celoten obrambni sistem.

Iz Urada hrvaškega predsednika so sporočili, da je bil vrhovni poveljnik Zoran Milanović obveščen o vseh dogodkih v oboroženih silah in je v zvezi s tem že opravil pogovore z načelnikom vojske, kot tudi s poveljniki enot.

(mbo)