Stanje pravne države v Sloveniji, kot ga je ocenila Evropska komisija, je bolj skrb vzbujajoče, kot smo pričakovali in kot nam želi to predstaviti vlada Janeza Janše.

Namesto da bi odpravili pomanjkljivosti iz prejšnjega poročila, smo zabredli še globlje. Stanje očitno ne skrbi samo Slovenk in Slovencev, ampak zelo močno tudi Komisijo,” je ob današnji predstavitvi poročil o vladavini prava v državah članicah EU poudarila evropska poslanka Tanja Fajon (S&D/SD) in svoje videnje težav objavila tudi na lastni spletni strani http://www.tanja-fajon.si/.

Tanja Fajon krmari med Slovenijo in EU in najbrž potihoma upa, da bo prevzela vladne vajeti v svoje roke.

“Ob pričakovanih resnih skrbeh glede neimenovanja delegiranih evropskih tožilcev in neupravičenega zavlačevanja imenovanja domačih, je bila Komisija kritična predvsem do stanja v medijih. Ocenjuje, da se je stanje medijske svobode lani dodatno poslabšalo.

Poleg nadaljevanja vladnih pritiskov na medije, tožbenih zahtevkov proti novinarjem, finančnega izčrpavanja STA in preglednosti oglaševanja zlasti v lokalnih medijih je Komisija zaskrbljena tudi glede osnutkov zakonskih sprememb medijev,” poročilo komentira poslanka.

Tanja Fajon med nedavno strankarsko akcijo “Slišimo vas!” v Mariboru.

Poročila Komisije so sicer najbolj kritična do Madžarske in Poljske, za katero naj bi Evropska unija preko Sodišča EU zahtevala celo plačilo dnevne globe za neizpolnitev sodb.

Ravno ti dve državi prejmeta največ evropskih sredstev, njihovo izplačilo pa je od začetka leta pogojeno ravno s spoštovanjem vladavine prava. Evropa s tem jasno sporoča, da je pripravljena za zaščito temeljnih vrednot storiti vse, kar je v njeni moči,” je še poudarila Tanja Fajon.

Celoten odziv voditeljice opozicijske stranke SD si lahko preberete na omenjeni spletni strani in povezavi.

(mbo)