Slovenija v pričakovanju nove pošiljke snega: največ v Gornjesavski dolini, najmanj ponovno na severovzhodu. ARSO opozarja tudi na veter.

Po izjemno toplem obdobju vremena, ki je sovpadlo s prazničnim časom, se Slovenija in regija pripravljata na novo pošiljko snega. Snežne padavine naj bi nas dosegle že jutri, vsekakor pa v noči s srede na četrtek.

Meteorološka napoved sicer pravi, da bo danes še pretežno oblačno. V zahodni polovici Slovenije bo občasno že rahlo deževalo in sicer pogosteje na Primorskem in Notranjskem. Pihal bo jugozahodnik, ki bo najmočnejši v višjih legah ter v severovzhodni Sloveniji. Najvišja dnevna temperatura bo 13 °C.

Tudi jutri bo oblačno, padavine pa bodo do večera bodo zajele vso Slovenijo. Takrat se bo do nižin postopno spustila tudi meja sneženja. Na Primorskem in Notranjskem bo večino dneva pihal južni veter, ki bo do večera prešel v močno burjo. Jutranje temperature bodo od 3 do 10 °C, popoldne v severnih krajih od 2 do 6, drugod od 7 do 14, a se bo od severa hladilo.

Snega bo zapadlo do 20 centimetrov, a po nižinah do največ 5 centimetrov.

Danes bo pihal okrepljen jugozahodni veter, ki bo najmočnejši v višjih legah in po nižinah severovzhodne Slovenije. Od sredine dneva do sredine noči na sredo bo najvišja hitrost vetra od 70 do 80 km/h.

Pred spremembo vremena opozarja tudi hrvaški DHM

Tudi hrvaški Državni hidrometeorološki zavod (DHM) opozarja pred spremembo vremena. Tako bo na Jadranu danes sprva pihal okrepljen, nato pa močan jugozahodnik, ob tem pa bo občasno deževalo. Temperature se bodo gibale med 11 in 16 °C.

Napovedi pritrjuje tudi ARSO, kjer rahle padavine napovedujejo tudi za območje Gorskega Kotarja in hribovje severovzhodne Italije. Padavine se bodo iz krajev severno in zahodno od Slovenije popoldne širile proti jugu, meja sneženja se bo popoldne in zvečer prav tako spuščala.

Okrepljen veter bo pihal povsod po državi.

DHM še opozarja na plohe in nevihte, ki bodo zajele Jadran, lokalno pa so možne obilne padavine. Zvečer bo ob znižanju temperature dež povsod na Hrvaškem, predvsem v gorah, prešel v žled in sneg, ki bo ustvaril snežno odejo. Popoldne bo zmeren do močan jugozahodni veter na severnem delu Jadrana prešel v enakovredno burjo. Dnevne temperature bodo jutri na Hrvaškem še do 17°C, proti večeru pa bo občutno hladneje.

Kot so že včeraj na spletnem omrežju Twitter objavili pri ARSO, je bil pretekli konec tedna predvsem v znamenju močnega temperaturnega obrata. Tako je bil v višinah zrak suh in zelo topel, najtoplejši pa na nadmorski višini med 1000 in 1300 metri. Po drugi strani je ponekod po nižinah večji del dneva vztrajal hladen zrak, četudi se je megla posamično razkrojila.

Minuli praznični konec tedna so tako v Iskrbi pri Kočevju namerili 18,1 stopinje Celzija, v vasi Krn nad Kobaridom 17,9 stopinje, v Škocjanu pri Divači 17,3 in v Novi vasi na Blokah 16,4 stopinje Celzija.

(mbo)

Oddajte komentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

Website Built with WordPress.com.

Navzgor ↑

%d bloggers like this: