Kot povzema poročanje večine svetovnih medijev Slovenska tiskovna agencija (STA), se je sinoči protestov proti ukrepom za zajezitev novega koronavirusa v več nemških mestih udeležilo več kot 35.000 ljudi. Številni protesti so bili predhodno prijavljeni, nekateri shodi ne in so bili zaradi tega nezakoniti. Večina protestov je minila mirno, še poroča STA.

Tako se je v nemški zvezni deželi Mecklenburg-Predpomorjansko na severovzhodu države po navedbah policije v približno 20 mestih protestov udeležilo skoraj 12.000 ljudi. Gre za zvezno deželo, ki je v zadnjem času središče protestov proti protikoronskim ukrepom v Nemčiji.

Fotografija je simbolična.

Mnenja o tem, koliko je bilo dejansko protestnikov, so še vedno deljena. Kot v zadnjem obsobju postaja že pravilo, je treba po resnico na svetovni splet, še najbolje na družbena omrežja. Od tam poročajo o splošnem izražanju nezadovoljstva, ki prežema evropski zahod in številnih protestih od Avstrije, preko Švice, do Nemčije in Nizozemske, kjer so protesti praviloma najbolj nasilni.

Pri tem je treba poudariti, da je šokantni posnetek, v katerem policisti brutalno obračunajo s protestnikom, na katerega so spustili celo policijskega psa, nastal maja 2021 med protesti v Haagu, odgovornim osebam pa medtem že sodijo zaradi prekoračitve pooblastil in prekomerne uporabe sile.

Nazaj v Nemčijo: nezakoniti protesti so bili med drugim tudi na Saškem na vzhodu Nemčije. Na njih se je zbralo nekaj tisoč ljudi. V mestu Lichtenstein je bilo v spopadih s policijo ranjenih 14 policistov. Ti so proti protestnikom uporabili solzivec. Zaradi nasilništva so ovadili 40 oseb.

(mbo)