Nekdanji ameriški voditelj pogovornih oddaj in komik Jon Stewart je britansko pisateljico J.K. Rowling popolnoma v svojem stilu obtožil, da so liki goblinskih bankirjev “Gringotts” iz franšize Harry Potter podobni karikaturam judovskih bankirjev.

V nedavni izdaji svojega podcasta “The Problem with Jon Stewart” je komik izrazil začudenje, da se ljudje tega niso zavedali in se odzvali na očitno uporabo “antisemitskih” podob pri karakterizaciji bankirjev v knjižno-filmski seriji Harryja Potterja.

Stewart zatrjuje, da so goblini, ki vodijo podzemno banko Gringotts, podobni ilustracijam v antisemitski knjigi iz leta 1903 z naslovom “Protokoli sionskih starešin”. Težava je, je namignil Stewart, ker gre za otroško in mladinsko literaturo oz. filme. Z nekaj neprimernimi stavki je nato opisal svoje vtise ob spremljanju franšize.

Download gringotts images for free
Fiktivna banka Gringotts naj bi po mnenju nekaterih upodabljala židovske bankirje.

Nekdanji televizijski voditelji ni prva oseba, ki je bankirje Gringotts primerjala s podobami v antisemitskih delih. Pisateljica knjig za otroke Marianne Levy je leta 2019 v članku za Jewish Chronicle trdila, da scene, ki vključujejo fiktivno banko Gringotts, močno spominjajo na serijo risank iz nacistične Nemčije “Der Sturmer”.

Sama Rowlingova je bila v preteklosti že obtožena antisemitizma, mnogi trdijo, da je navdih za upodabljanje želenega čistokrvnega sveta magije dobila prav pri nacistih. Treba je dodati, da izročilu nacizma tako knjižna kot filmska serija sicer nasprotujeta.

(mbo)