Po sinočnji ženski slalomski tekmi na zagrebškem Sljemenu se zdaj del smučarske karavane seli v Slovenijo. Kranjska Gora bo- kot že tolikokrat doslej- gostila nadomestni tekmi v slalomu in veleslalomu, ki bi- kot že tolikrat doslej- morali biti na obronkih mariborskega Pohorja.

Medtem ko so mariborski organizatorji tekem svetovnega pokala na spletnih družbenih omrežjih zaradi nove odpovedi predvsem tarča posmeha, so zagrebški, ki jih izvedba moške slalomske tekme šele čaka, deležni občudovanja.

Pa vendar je treba Mariborčanom v bran izpostaviti tudi nekaj dejstev: štart in cilj sta v Mariboru na dokaj nižjih nadmorskih višinah. Ti v Zagrebu znašata 985 in 785 metrov, v Mariboru najvišjo točko predstavlja štart veleslaloma, ki se nahaja na 734 metrih, dočim se cilj nahaja 347 metrov nad morjem, medtem ko je Podkoren v Kranjski gori s svojimi 861 nadmorske višine za več kot 500 metrov višje od mariborskega cilja.

Dodatno- za Mariborčane neprijetno- dejstvo predstavljata tudi legi prizorišč: zagrebško leži na severni strani hribovja in mesta, mariborsko pa na južni, prisojni.

Mariborski organizatorji so v Mariboru želeli cilj proge prestaviti višje, a jim ni uspelo pravočasno odstraniti štorovja.

Kranjska Gora bo torej ta konec tedna že tretjo leto zapored gostila tekmovanje alpskih smučark za Zlato lisico. Ob prenosu tekem na nadomestno prizorišče so največjo težavo organizatorjem predstavljale nastanitvene zmogljivosti.

Ker so te v tem času v Gornjesavski dolini iz turističnih razlogov skoraj polno zasedene, bodo smučarke tokrat nastanjene na Bledu. V Kranjski Gori pa bodo prenočevali organizatorji in novinarji, je za Slovensko tiskovno agencijo (STA) včeraj povedala vodja hotela Ramada Resort Kranjska Gora Aida Kadič.

Da je Zlata lisica za njih trenutno precejšen logistični zalogaj, pa je pojasnila Mojca Mežek iz Turizma Kranjska Gora. Kljub temu so veseli, da jo lahko gostijo, saj jim predstavlja tudi izjemno promocijo, je dodala.

Javnomnenjske ankete kažejo, da večina Mariborčanov meni, da organiziranje smučarskih tekem v Mariboru več nima nikakršnega smisla.

Enakega mnenja so na Bledu, kjer bosta športne ekipe gostila tudi Hotel Astoria in Bled Rose Hotel. Tudi tam so dodatnih nočitev veseli, sta za STA povedali neimenovani direktorici obeh hotelov. A so tam že vajeni gostiti športnike, zato jim zagotavljanje ustreznih pogojev zanje ne povzroča težav, sklenejo pri STA.

Spomnimo: sinočnjo slalomsko tekmo v Zagrebu je dobila Petra Vlhova (Slovaška), druga je bila Mikaela Shiffrin (ZDA), tretje mesto pa je osvojila Katharine Liensberger (Avstrija). Izpostavimo sedmo mesto Hrvatice Leone Popović, ki prihaja iz Mrkoplja Jakova Faka in osmo ter devetnajsto mesto slovenskih predstavnic Ane Bucik in Neje Dvornik.

Petra Vlhova je tako naziv in trofejo “Snežne kraljice” osvojila tretjič zapored.

(mbo)