Velika zgodba, velik denar, velika škoda … Odprto prvenstvo Avstralije je s tem razpletom izgubilo veliko.

Najbrž najboljšo oceno dogajanja v zvezi z zapletom, ki pretresa svetovno- ne le športno- javnost, so podale zagrebške Sportske novosti, že nekaj časa združene s slovenskim športnim dnevnikom Ekipa. V naslovno omenjenem članku avtor Robert Šola piše o pravem ozadju izgona svetovne športne zvezde Novaka Đokovića iz Avstralije.

Spomnimo: Đokovića so izgnali, ker mu po pristanku v Melbournu ni uspelo dokazati, da zaradi težav v telesu ne sme prejeti cepiva. Avtor izpostavi, da gre za škandal, ki ga diplomatski svet ne pomni; grdo epizodo, ki dodatno kaže, kako uničujoč je v resnici koronavirus.

A avtor tu naredi obrat, ki ga večina javnosti- sploh naše, na Balkanu, kamor miselno, žal, še vedno pripadamo- noče sprejeti in ponotranjiti. “Jasno je, da Novak Đoković cepiva ni prejel, ker mu nasprotuje. Njegov zločin je, da je svojo težavo skušal rešiti na “nešporten” način, torej določbo avstralske zakonodaje, po kateri ne moreš vstopiti v državo, če nisi cepljen,” piše avtor.

Fotografija je simbolna. (photo by cottonbro on Pexels.com)

In takoj pojasni jedro zgodbe: “Vendar mu je nekdo v Avstraliji izdal vizum, ki mu je omogočil prihod v Melbourne. In to je sramota, s katero bo Avstralija živela v prihodnjih dneh in mesecih. Nekdo od »njihovih« je bil pripravljen obiti tamkajšnje zakone.

A je nekdo (drug) v Avstraliji končno le ocenil, da bi bila sramota in škoda, ki bi jo utrpela kot celota, še vedno manjša od škode, ki bi nastala, če bi v državo spustili nekoga, ki se ne želi cepiti. To je sporočilo o nepredstavljivi škodi za avstralske razmere. Ne samo zaradi krone. Avstralija je še vedno država, kjer ni »privilegijev«, so pa pred zakonom vsi enaki. Đoković je bil korak v smeri, da jih zmede glede tega vprašanja.”

Srbija bo Đokovićevo dramo izkoristila za še eno zgodbo o veliki svetovni zaroti proti mali Srbiji,” piše avtor v zaključku. “Čeprav ni zarote. Le država, imenovana Avstralija, obstaja, kjer so nekatere stvari/odnosi nad vsem. Tudi Novak Đoković.”

Celotno razmišljanje si lahko preberete na sledeči povezavi: https://sportske.jutarnji.hr/sn/tenis/grand-slam/ne-postoji-urota-protiv-male-srbije-dokovicev-je-krimen-sto-je-pokusao-nesportski-rijesiti-svoj-problem-15142394