“S Srbijo gremo v federacijo!” Milorad Dodik je v družbi predsednice srbske vlade Ane Brnabić, predstavnika hrvaških Srbov Milorada Pupovca in patriarha SPC Porfirija BiH primerjal z NDH in napovedal odcepitev.

V Republiki Srbski 9. januarja praznujejo dan republike; na ta dan leta 1992 so nekateri poslanci tedanjega republiškega parlamenta BiH razglasili Srbsko republiko BiH.

Kot poroča večina medijev v regiji, je na paradi v središču Banjaluke sodelovalo skoraj 3000 ljudi, vključno z nekaj sto pripadniki policije, konjeniki in preletom helikopterjev. Ob uradnih predstavnikih bosanskih Srbov ter vojaških častnikih iz Srbije je bil prisoten tudi ruski veleposlanik v BiH Igor Kalabukov.

Ustavno sodišče Bosne in Hercegovine je sicer že pred šestimi leti s sodbo razveljavilo del zakona o praznikih v Republiki Srbski, saj je ocenilo, da praznovanje dneva, ki je zaznamoval začetek kampanje množičnega etničnega preganjanja Nesrbov z ozemlja RS, pa tudi od drugod, žali čustva Hrvatov in Bošnjakov.

V Sarajevu ni prihodnosti. Ne smemo biti vezani na BiH, da ne bi obžalovali, ko neizogibno odidemo. Osnovni cilj vsakega narodnega gibanja je izgradnja nacionalne države in tako je tudi pri nas. Zato Srbi ne smemo dvomiti, da je mogoče, ker je mogoče,” je ob tej priložnosti povedal Dodik.

Še bolj odmeva njegov intervjuju za beograjske Večernje novosti, ki ga povzema hrvaško časopisje. Tako je dejal, da je prepričan, da bo “Republika Srbska nekoč samostojna država in bo imela s Srbijo svoj federalni ali konfederativni status.”

Dodal je, da “so se lahko vsi ločili od Srbov in razbili Jugoslavijo, Srbi pa se nimajo pravice ločiti od muslimanov v BiH in bi morali trpeti zatiranje in dovoliti uničenje narodne identitete in Republike Srbske.” Nastalo situacijo je primerjal s poroko na silo in nasilnim zakonom. “Ljudi, ki nikoli niso bili na isti strani zgodovine, ne moreš spraviti,” še meni.

Dodik populistično žuga ZDA

Tudi tokrat je za nastalo zaostrovanje razmer s prstom uperil v smeri ZDA, ki da “si želi dokončati delo. “Tega ne smem dovoliti. Verjamem, da bodo ljudje to razumeli,” je zatrdil Dodik.

Tudi drugi govorniki ob kontroverzni obletnici niso pozabili na priročne primerjave in omembe starih zamer, zlasti zločinov v Jasenovcu v obdobju NDH. Tako je srbska premierka Ana Brnabić dejala, da Republika Srbska “uresničuje večstoletne sanje srbskega naroda” in da “se v celoti zaveda in je prepričana, da bi se vsi pošastni zločini iz časa Neodvisne države Hrvaške ponovili v primeru, da Republika Srbska ni nastala in da ne obstaja«.

Brnabičeva je poudarila, da Srbi iščejo mir in ne želijo dovoliti, da bi se ponovile grozote Jasenovca, Gradiške in mnogih drugih morišč, kjer so pobijali Srbe. “Leta 1991 so ti ljudje spet zaznali besede in ideologijo prvotnega zla, zato so tudi ustanovili Republiko Srbsko; da bi se nekako zaščitili pred tem zlom in ohranili svobodo in pravico do srbskega imena in pravoslavne vere. Če Republika Srbska ne bi obstajala, bi zločinci dokončali svoje delo,« je poudarila Ana Brnabić.

Republika Srbska ni genocidna tvorba, trdijo Srbi. Ostati v paraustavni BiH za nas pomeni ostati ob cesti.

Hrvaško časopisje ob tem spomni, da nihče z eno samo besedo ni omenil pokolov v Srebrenici, Manjači, Višegradu, Zvorniku in Bijeljini. Tudi ne, da so morali nesrbi med vojno nositi bele trakove, da so bili- denimo na ulicah Prijedora- takoj prepoznavni. Še manj dejstva, da v Republiki Srbski danes živi le približno petina nekdanjega hrvaškega in približno četrtina bošnjaškega prebivalstva. Prav tako v svojih govorih niso omenili nobenega od voditeljev RS, ki so bili v Haagu obsojeni zaradi vojnih zločinov.

Celoten pregled dogajanja in odziv hrvaških medijev si lahko ogledate na sledeči povezavi: https://www.jutarnji.hr/vijesti/svijet/dodik-u-drustvu-brnabic-pupovca-i-porfirija-bih-usporedio-s-ndh-najavio-odcjepljenje-idemo-u-federaciju-sa-srbijom-15143347?cx_testId=1&cx_testVariant=cx_1&cx_artPos=0&utm_source=pianojl&utm_medium=widget&utm_campaign=pianojutarnji#cxrecs_s

(mbo)