Kot poročajo nekateri alternativni mediji, bi obvezno cepljenje v Avstriji lahko preložili. Po mnenju vodstva ELGA (Elektronski zdravstveni karton) tehnične izvedbe ne bo mogoče v celoti zagotoviti pred letošnjim aprilom 2022, zato bo izvajanje obveznega cepljenja z letošnjim februarjem zelo verjetno odpovedano.

Kot so sporočili iz ELGA GmbH, bo tehnična izvedba ukrepa možna najpozneje v aprilu. Zato so »glede tehnične izvedbe vpisa izjem v nacionalni register cepljenja in zahtevanih rokov za izvedbo potrebne spremembe«.

Za tehnično izvedbo obveznega cepljenja preko državnega registra cepljenja bi omenjena družba in njeni implementacijski partnerji potrebovali čas do najmanj 1. aprila 2022, trdi stroka. Trd oreh predstavlja predvsem omejitev registracije izjem na pogodbene zdravnike-specialiste in širjenje centralnega indeksa pacientov (CPI) na osebe, ki so registrirane v Avstriji, vendar nimajo številke socialnega zavarovanja.

V premostitvenem obdobju naj bi za nadaljnje povečanje precepljenosti v Avstriji uporabili “sistem finančne spodbude za vse osebe s tremi delnimi cepljenji”. Sredstva od glob, še svetuje podjetje, naj se v zdravstveni sistem vložijo pod posebno postavko. Deset odstotkov naj bi namenili digitalizaciji zdravstvenega sistema, je eden od predlogov.

Predlog zakona kritizirajo tudi varuhi osebnih podatkov. ARGE Daten tako javno opozarja na več spornih dejstev; ena od teh je, da bo projekt uvedel nekakšno mrežno lociranje, ob katerem se domneva nedolžnosti spremeni v domnevo krivde. Na spletni strani avstrijskega parlamenta so sicer glede obveznega cepljenja zabeležili že več kot 61.000 pritožb.

»Osnutek iz zakona izvirajočega kazenskega naloga je arbitraren in pretiran. Ne izkazuje nobenega pomembnega vpliva na pandemijo in je v nasprotju s temeljnimi človekovimi pravicami, zlasti s spoštovanjem zasebnega in družinskega življenja,” še navaja nevladna organizacija.

Poleg grožnje “prekrškovnih kazni na osnovi mrežnih podatkov” nevladna organizacija opozarja tudi na deindividualizacijo zdravstvene oskrbe.

Proti obveznemu cepljenju tudi Romunija?

Romunijo so septembra lani zajeli siloviti protesti proti obveznemu cepljenju, ki ga je nameravala uvesti vlada. Po nekajmesečnem zatišju so se ti ponovili med 6. in 9. januarjem letos, po poročanju večine evropskih MSM pa je k protestom pozvala skrajna desnica.

V Romuniji- ki se nahaja med evropskimi državami z najnižjimi izdatki za zdravstveno varstvo, njen zdravstveni sistem pa je razglašen za najslabšega v Evropski uniji– se zdravniki pripravljajo na skokovito rast okuženih z različico Omicron.

Tako strokovnjaki opozorarjajo na obetajočih se 25.000 dnevnih primerov, kar je ogromen skok v primerjavi s sedanjimi 1.800 primeri na dan in to v državi, ki šteje 20 milijonov prebivalcev.

Romunija je za sosedo Bolgarijo druga najmanj precepljena država v EU, približno 60% tistih, ki so starejši od 65 let ali živijo s kroničnimi boleznimi, pa ostaja necepljenih. Manj kot 41% odrasle populacije je prejelo dve dozi, medtem ko so drugi deli sveta že prešli na tretjo in v primeru Izraela četrto dozo cepiv.

Posledično nizka raven imunosti je imela resne posledice konec lanskega leta, saj je med uničujočim četrtim valom okužb (ta je dosegel vrhunec v začetku novembra 2021), umrlo skoraj 11.000 ljudi.

Tuji mediji opozarjajo, da ni enotne ideologije proti cepljenju; obstaja veliko ljudi, ki imajo svoje razloge za nasprotovanje in strah.

Med temi je tudi strah pred vrnitvijo strogega družbenega nadzora, ki je veljal v času nekdanjega voditelja Nicolaeja Ceausescuja, in je prav tako spodbudil sume glede pandemije. Na enem od transparentov med demonstracijami je tako pisalo: “COVID 19- epidemija laboratorijskih testov. Če testirate milijon moških z 98-odstotno natančnostjo, jih bo 2000 nosečih!

Kakor koli; romunska vlada naj bi torej odstopila od uvedbe obveznega cepljenja, novica- ki se je razširila predvsem preko spletnega omrežja Twitter- pa še ni uradno potrjena.

(mbo)