EU obsodila proslavo ob obletnici ustanovitve Republike srbske

Kot poroča Slovenska tiskovna agencija (STA), je bila Evropska unija (EU) danes kritična do proslave, ki so jo v Republiki srbski v nedeljo pripravili ob 30. obletnici ustanovitve, čeprav je ustavno sodišče BiH ta praznik razglasilo za neustavnega.

Kot so sporočili iz urada visokega zunanjepolitičnega predstavnika, EU obsoja negativno, razdiralno in hujskaško retoriko, ki so jo uporabili voditelji Republike srbske. Novi visoki predstavnik mednarodne skupnosti v tej državi, Christian Schmidt, sicer že od nastopa mandata opozarja, da mir in stabilnost že vse od vojne nista bila tako ogrožena.

Tovrstna retorika in dejanja so po njegovih besedah še bolj zaostrila napetosti med skupnostmi v državi in nadalje stopnjujejo trenutno politično krizo. Poleg tega ogrožajo stabilnost in dobrobit države ter so v popolnem nasprotju z njeno perspektivo članstva v EU.

Fotografija je simbolna. (Photo by Pixabay on Pexels.com)

Kot je dodal, so zavezani dialogu, ki bi prispeval k odstranjevanju ovir na evropski poti BiH. Če pa bi se razmere še naprej slabšale, ima EU na voljo veliko orodij, vključno z obstoječim okvirom sankcij, še navaja STA.

Rožljanje z orožjem je sicer močno vznemirilo predvsem hrvaško javnost, ki že opozarja, da Dodik s tem postaja tudi zunanje- in ne samo notranje-politični problem BiH. Ugiba se, da za Dodikovimi izpadi stoji Rusija, ki Zahodu na tak način odgovarja na poskus destabilizacije Kazahstana.

(mbo)

Oddajte komentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

Website Built with WordPress.com.

Navzgor ↑

%d bloggers like this: