Včerajšnji konec tedna je hkrati pomenil deseti dan od izginotja 27-letnega Mateja Periša iz Splita, ki je s skupino prijateljev v srbsko prestolnico prišel na silvestrovanje. Obe javnosti, pa tudi regija, pozorno spremljata razvoj dogajanja, razrešitve skrivnostnega izginotja pa še vedno ni na vidiku.

Za hrvaško Slobodno Dalmacijo je omenjeno potrdil tudi oče izginulega, Nenad Periš, ki se je tudi tokrat iskreno zahvalil pripadnikom srbskega ministrstva za notranje zadeve za vse, kar počnejo, da bi našli njegovega sina.

Za človeka, ki že deset dni ne ve, kje je sin, je Periš pokazal izjemno strpnost, potrpežljivost in razumevanje za novinarska vprašanja, pišejo pri SD. Poudaril je, da ni pravih dokazov, da je Matej res zaplaval v Savi na katerem koli omenjenem mestu, da na posnetkih ni on, pa je potrdilo tudi njegovo dekle, ki je sicer ni bilo v Beogradu. Forenzikom prav tako ni uspelo najti kakršnegakoli fizičnega dokaza ali predmeta, ki bi potrdil to tezo.

Glede domnevnega spora z drugo skupino Hrvatov v klubu (prav tako iz Dalmacije, iz Zadra) Periš pravi, da se ni zgodilo nič takega, kar so potrdili tudi njegovi prijatelji. Šlo je za malodane nepomemben verbalni spor, domnevno glede plačila runde naročene pijače.

Potrdil je govorice, da nadzorne kamere v lokalu ne delujejo in da ne ve, kaj je temu razlog. “Glede na do sedaj znano, me nič ne navaja na prepričanje, da je moj sin žrtev kakšnega nasilnega ali drugega kaznivega dejanja, a še vedno ostaja vse odprto. Ker, ko nimaš nobenih dejstev, na koncu niti ne moreš ničesar z gotovostjo sklepati.”

Ponovno je poudaril, da se ne vmešava v preiskavo srbskega ministrstva za notranje zadeve, da slednje opravlja svoje delo in da preiskujejo tudi sledi na kopnem, ne samo reki. “Delčki mozaika se vendarle sestavljajo,” je še komentiral Nenad Periš.

Fotografija je simbolna.

Teorije zarote ga ne zanimajo, mobitel in Španska hiša ključ v fokusu preiskave

Poudarja, da ne sledi različnim teorijam zarote in komentarjem, ki se pojavljajo na družbenih omrežjih in v medijih. Te ga niti ne zanimajo. V ospredju preiskave je trenutno Matejev mobilni telefon, ki se v medijih omenja kot ključ do razkritja skrivnostnega izginotja.

“Mobitel naj bi bil po zatrjevanju njegovih prijateljev ob 23. uri še precej poln, vsaj 75%, ker pa v lokalu ni Wi-Fi-ja, pa tudi impulzi so kar dragi, ga je verjetno ugasnil. Ne vem, če obstajajo tehnične možnosti za identifikacijo mobitela, ki je izklopljen in ima v sebi baterijo, nisem strokovnjak za to. Je pa mogoče- ob tehničnih dosežkih in sodobni tehnologiji- za pomoč zaprositi kakšno od sosednjih držav, ki takšno tehnologijo, satelitske podatke in podobno, premorejo,” še pravi Matejev oče.

V celotni zgodbi se je zdaj pojavila še “Španska hiša”, ki se nahaja na križišču blizu mesta izginotja. Nekateri srbski mediji so namreč poročali, da so nadzorne kamere posnele, kako je 27-letnik vstopil v zapuščeno stavbo in uro pozneje iz nje tudi odšel.

“Španska hiša je v kleti potopljena, saj je na nivoju reke Save, nadstropje je precej umazano, tam pa se zbirajo ljudje, ki se nimajo kje zbrati. Kolikor vem, je policija podrobno preverila in kolikor vem ni nobenih povezav s tem, kar se je zgodilo z Matejem,” sklene Nenad Periš.

(mbo)