Zagrebški župan Tomislav Tomašević v imenu mesta GNK Dinamu v uporabo za 99 let odstopa stadion Maksimir. Klub bi v zameno z lastnimi sredstvi zgradil sodoben stadion, predtem pa v predmestju še manjši stadion za začasno igranje prvenstvenih tekem.

Zagrebški Jutarnji list poroča, da se je začela akcija priprave pogojev za izgradnjo novega stadiona Maksimir, na katerem igra GNK Dinamo. Tomislav Tomašević se je namreč nekaj dni pred novim letom srečal z vodilnima predstavnikoma omenjenega kluba- predsednikom uprave Vlatkom Perasom in častnim predsednikom Mirkom Barišićem, tema pa je bila zgolj ena: gradnja stadiona.

Časnik navaja, da je pretirano reči, da je dogovor sklenjen, a so bili doseženi prvi konkretni koraki. Načeloma je zdaj znano vsaj dvoje: GNK Dinamo je zagotovo pripravljen prevzeti finančno breme gradnje novega stadiona Maksimir, v zameno pa je mesto Zagreb pripravljeno Dinamu podeliti 99-letno koncesijo za uporabo slednjega.

Skorajda hkrati je javnost dosegla vest, da se v prostore pod severno tribuno sedanjega stadiona Maksimir selijo kar tri fakultete ( za gradbeništvo, za geodezijo in za arhitekturo).

To je za medije potrdil tudi dekan Fakultete za gradbeništvo Stjepan Lakušić. “Nič še ni realizirano, verjetno pa se bomo tja preselili do marca. Gre za začasno rešitev v času, ko potekajo dela na prenovi naše glavne stavbe. Če bo šlo vse po načrtih, bi morali biti leto dni v Maksimirju, potem pa se vrniti. Gre za dogovor med fakulteto in mestom Zagreb.”

Celotno zgodbo je sprožil dekan Fakultete za arhitekturo Bojan Baletić. Medijem je povedal, da so razmišljali o različnih možnostih, a se je stavba stadiona izkazala za najboljšo rešitev. Po informacijah mestnega urada za šport stavba pod severno tribuno ni del celotnega Dinamovega stadiona, ki je v najemu do leta 2030. Skupno naj bi stavba sprejela nekaj več kot 3000 študentov.

Stadion Poljud v Splitu je potreben obnove strehe.

V Splitu namesto obnove strehe kar nov stadion?

Kot poroča Slobodna Dalmacija, pa se v smeri realizacije pomika ideja, ki v največjem mestu Dalmacije kroži v zadnjih mesecih. Gre za obnovo strehe iz lexan plošč na Poljudu. Javnost poziva splitskega župana Ivico Puljaka ter HNS in hrvaško vlado, da najdejo pot in se dogovorijo za model nujno potrebne obnove, ki naj bi predvidoma stala približno sto milijonov kun oziroma 15 mio EUR.

Zdaj se v Splitu- in na podlagi katastrofalnih zagrebških izkušenj z obnovo uvodoma omenjenega stadiona Maksimir- nagibajo k izgradnji novega stadiona, najbrž na mestu obstoječega. Trenutni stadion je po obsegu prevelik, nudi pa premalo, zatrjujejo. Zavzemajo se za odstranitev atletske steze, povečanje oz. dograditev južne tribune in umeščanje dodatnih vsebin, kot je nastajajoči muzej športa. Stadion, ki je bil za potrebe Sredozemskih iger leta 1979 ( pred skoraj 42 leti) zgrajen na območju izsušenega močvirja, ima resne težave; leksanska streha je le ena izmed njih, pravijo. Če bodo za resen denar prenovili streho stadiona, bo ta takrat star okoli petdeset let. Kako dolgo bo torej tak stadion še zdržal?

Reka dočakala nov stadion, ne pa tudi obnovljenega

Kako nehvaležni utegnejo biti manevri z nadomestnimi stadioni, kot jih zdaj ponuja Dinamo, kaže še en hrvaški primer- tisti NK Rijeka. Tam so se pred leti lotili obnove kultnega stadiona Kantrida, ki je še za malenkost bližje morju kot splitski; tako rekoč na obali Jadrana.

Ob jamstvu tujega zasebnega kapitala, s pomočjo katerega naj bi obnovili Kantrido, so začeli graditi nadomestni stadion na Rujevici, s čudovitim razgledom na Kvarnerski zaliv in idejo revitalizacije malodane degradiranega mestnega območja.

Kar jim je tudi uspelo; Reka je dobila nov stadion, ki sprejme slabih 9000 gledalcev, ob njem pa še trening kamp za klub, pod žarometi in ob eni pokriti tribuni pa se kalijo tudi mlajše državne selekcije. Le da se še do danes ni pričela obljubljena obnova kultne Kantride in se nikomur niti najmanj ne sanja, kdaj naj bi se to zgodilo.

Novi stadion v Osijeku je zdaj že pod streho. (zajem zaslona)

Osijek: tuj zasebni kapital, ki uresničuje pričakovanja

Popolnoma drugačna zgodba pa se odvija na popolnoma drugem koncu Hrvaške. Dela na Pampasu, novem osiješkem stadionu, ki prav tako nosi ime po mestnem območju, so trenutno zelo blizu zaključku prve, najzahtevnejše in najbolj obsežne gradbene faze. Zahodna tribuna je skorajda pod streho, ta pa je že nameščena na vzhodni in severni tribuni, prav tako strešna konstrukcija na južni tribuni. Vzhodna tribuna je prav tako kotno povezana s severno in južno, ta pa z zahodno. Sprejele bodo 12.870 gledalcev, ker pa bodo teleskopske, se bo končna kapaciteta stadiona lahko povečala na slabih 15 tisoč gledalcev.

Z zadnjim dnem novembra minulega leza je v gradbeniško-izvajalsko strukturo vstopil še avstrijski Strabag. Kar daje dodatno zagotovilo, da bo novi osiješki stadion, hkrati tudi prvi sodobni nogometni stadion takšnih zmogljivosti na Hrvaškem od njene samostojnosti, končan prihodnje leto.

Osijek naj bi se na novi stadion preselil letos poleti in na njem zaigral že v novi sezoni. Vrednost del na stadionu in pripadajočem kampu nogometnih šol je ocenjena na 50 milijonov evrov, usoda sedanjega stadiona Gradski vrt, ki sprejme slabih 19 tisoč gledalcev, pa je neznana.

(mbo)