Letos v proračunu za vse covid ukrepe predvidenih 630 milijonov evrov, EU zgolj leta 2020 iz istih razlogov slednjega povečal za 6,2 mlrd EUR

Potem ko so stroški obvladovanja epidemije covida-19 leta 2020 znašali dobri dve milijardi evrov, so v letu 2021 še naprej rasli. Znašali so 2,8 milijarde evrov, v dveh letih skupaj torej že 4,8 milijarde evrov stroškov, poročilo vlade povzema Slovenska tiskovna agencija (STA).

A medtem ko je država v prvem letu največ denarja namenjala za ohranjanje delovnih mest ter zagotavljanje likvidnosti podjetij, so lani v teh izdatkih prevladovali dodatki zaposlenim v javnem sektorju.

Skupaj je bilo lani za ukrepe za ohranjanje delovnih mest iz državnega proračuna izplačanih 630 milijonov evrov, kar je skoraj pol manj kot v letu 2020. Izplačila dodatkov zaposlenim po doslej sprejeti protikoronski zakonodaji so se medtem povečala za štirikrat na 822 milijonov evrov.

Letos je v proračun za vse covid ukrepe predvidenih 630 milijonov evrov, še poroča STA.

Hrvaško cepiva in covid oprema lani stala 1,82 mlrd HRK

Na Hrvaškem so izplačila dodatka covid k pokojninam lani proračun obremenila za približno 600 milijonov kun, kar je okoli 80 mio EUR. Skupna proračunska obremenitev različnih nepovratnih sredstev in prihrankov za državljane in gospodarstvo, pa tudi specifični stroški zdravstvenega sistema, povezani s pandemijo Covid-19, pa je proračun po ocenah strokovnjakov vendarle stala približno 5,5 milijard kun manj kot leto pred tem.

Skupni fiskalni učinek večjih ukrepov Covid je tako lani predvidoma znašal okoli 8,6 milijarde kun oziroma 2,2 odstotka BDP.

Fotografija je, a hkrati ni tako zelo, simbolna.

Dodati je treba, da so, v zdravstvu upoštevani, stroški Covida narasli predvsem zaradi nakupa cepiv. Za nabavo specifične medicinske in zaščitne opreme so leta 2020 namenili 1,74 milijarde HRK, lani pa se je z nabavo cepiv njihov fiskalni učinek povzpel na že omenjenih 1,82 milijarde HRK.

Proračun EU zaradi covida leta 2020 povečan za 6,2 mlrd EUR

Omenjeni znesek je bil takrat povečan tudi zaradi financiranja strategije cepiva. V revidiranem proračunu so plačila za instrument za nujno pomoč za razvoj in uvajanje cepiv takrat povečali za 1,09 milijarde EUR. Evropska komisija je denar uporabila kot polog za prednaročilo odmerkov cepiva.

(mbo)

Oddajte komentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

Website Built with WordPress.com.

Navzgor ↑

%d bloggers like this: